НПН / Новини / Лукашенко побачив у Координаційній раді опозиції «спробу захоплення влади» і «відбитих нацистів». Україну він теж згадав

Лукашенко побачив у Координаційній раді опозиції «спробу захоплення влади» і «відбитих нацистів». Україну він теж згадав

Команда опозиційної кандидатки на виборах президента Білорусі Світлани Тіхановської оголосила про створення Координаційної ради, мета якої — мирна передача влади від поки ще чинного президента Олександра Лукашенка до Тіхановської (яку опозиція вважає справжньою переможницею виборів).

17 серпня довірена особа Тіхановської Ольга Ковалькова оприлюднила попередній перелік членів Координаційної ради (за її словами, він ще буде поповнюватися). Наразі туди входять понад три десятки людей, зокрема сама Ковалькова, Нобелівська лавреатка з літератури Світлана Алексієвич, глава правозахисного центру «Вясна» Алесь Беляцький, економісти, письменники, юристи тощо.

На 18 серпня планується перше засідання Координаційної ради. Білоруський опозиційний Telegram-канал Nexta повідомив, що Рада створить «свій політичний орган, який візьме на себе процес мирної передачі влади».

Що ж про це думає Лукашенко?

Олександр Лукашенко на засіданні Ради безпеки вже прокоментував створення Координаційної ради. На його думку, це «спроба захоплення влади з усіма наслідками, що з цього випливають».

«Тому я хочу попередити тих, хто увійшов у цей штаб, що ми будемо вживати адекватних заходів. Але виключно за конституцією і законом. У нас достатньо цих заходів, аби охололи деякі гарячі голови», — зазначив він.

У складі Координаційної ради Лукашенко знайшов колишніх «прикоритників» (шо? — ред.), «колишніх, ображених, які колись були при владі, й відверто відбитих нацистів».

«Ну, так було в Україні, ви знаєте»

Лукашенко також заявив, що має у своєму розпорядженні програму дій опозиції в разі приходу до влади (нам вдалося знайти згадки про неї лише на сайті владної «Белтелерадіокомпанії», яка підготувала сюжет на основі матеріалів «у мережі»). І, звісно, він доручив уряду «підготувати всі матеріали» щодо можливого втілення цієї програми.

А поки «всіх матеріалів» немає, Лукашенко вирішив сам пройтися по пунктах програми. Спойлер: йому не сподобався жоден із них.

Це стосується виходу із Союзної держави, Євразійського й Митного союзів (тут Лукашенко відзначив неграмотність авторів вимог, адже Митного союзу вже не існує, є лише Євразійський — хоча факти свідчать про протилежне) та «інших інтеграційних об’єднань, де домінує Росія». На думку Лукашенка, «в жодній тій структурі Росія не домінує», бо «там питання приймаються консенсусом, і кожна країна має один голос».

Не сподобалися поки ще білоруському президенту прикордонний і митний контроль на кордоні з РФ, а ще заборона продажу російським компаніям об’єктів білоруської інфраструктури. Адже це, як він вважає, означає, що продавати можна «тільки західним».

Пункт про звільнення ЗМІ від державного контролю: за оцінкою Лукашенка, «якась координаційна рада з якихось шарлатанів буде створена, ось вони будуть контролювати ЗМІ. Ну, так було в Україні й інших країнах, ви це знаєте» (певно, Лукашенко погано знає про те, як працюють ЗМІ в Україні — ред.).

Наголосимо: йдеться про начебто план, джерело якого невідоме. А інформацію про нього білоруська державна телерадіокомпанія знайшла «в мережі» без жодного посилання на ресурс, де він насправді був оприлюднений.

«Ми все це бачимо, ми не заспокоюємося»

Зі слів Лукашенка, ще так званий план опозиції пропонує закрити в Білорусі російські військові бази, вийти з Організації Договору про колективну безпеку (військово-політичний блок на пострадянському просторі, заснований у 2002 році), ввести «так звану повзучу заборону російської мови» (йдеться про впровадження білоруської мови в навчання й офіційно-ділову сферу), відновити Білоруську автокефальну православну церкву.

Якщо коротко: все це поки ще білоруському президенту не сподобалося. Він знову заявив про зовнішнє втручання у Білорусь.

«Ви сьогодні бачите, наскільки скоординоване те, що вони намагаються підкласти нам усередині країни. Перевибори, хаос і так далі, страйки на підприємствах. Почали душити сім’ї держслужбовців, військових, міліції, ЗМІ. Ми все це бачимо, ми не заспокоюємося», — підсумував Лукашенко.

Підписуйтесь на #НПН# в Telegram-канал https://t.me/npn_net_ua. Отримуйте тільки самі свіжі новин