НПН / Новини / Федерація грецьких товариств України розхитує ситуацію в Приазов’ї

Федерація грецьких товариств України розхитує ситуацію в Приазов’ї

Минулої п’ятниці у прифронтовому Маріуполі неподалік Генерального консульства Греції пройшов мітинг «Поверніть голос Сартані! Поверніть голос Донбасу!». Причиною для зібрання стало нібито рішення ЦВК про неможливість проведення місцевих виборів у селищі Сартана Донецької області.

Його організатором було керівництво Федерації грецьких товариств України. На мітингу виступила заступник голови організації Надія Чапні.

Цікавим є той факт, що напередодні вказаного мітингу секретар Маріупольської міської ради С.Махсма, який сьогодні не має жодного відношення до селища Сартана (відповідно до перспективного плану створення ОТГ в Донецькій області Сартана і Маріуполь є центрами окремих територіальних громад) зібрав на позачергову сесію депутатів сільських рад, які увійдуть до складу Сартанської ОТГ, на якій вони прийняли рішення звернутися до ЦВК і  Донецької ОДА з вимогою провести вибори у вказаному населеному пункті.

Виникає запитання: яке право має секретар Маріупольської міської ради збирати депутатів Сартанської ОТГ? Виходить, сьогодні кожен пес може собі дозволити відволікти від роботи народних обранців для того, щоб прийняти потрібне йому рішення?

Отже, п’ятничний мітинг Федерації грецьких товариств України є продовженням політичної ініціативи маріупольського чиновника. При цьому, в процесі  мітингу грецької громади його учасники продублювали звернення С.Махсми до ЦВК з вимогою дати мешканцям регіону можливість проголосувати, заявивши, що ця акція є волевиявленням 100 тисячної грецької громади України.

До організаторів мітингу чимало запитань, серед яких: проти чого мітингували етнічні греки і зокрема, для чого неполітичній структурі, яка відповідно до статуту займається культурною роботою, організовувати акції протесту у прифронтових територіях; для чого керівництво Федерації греків заявляє про порушення прав етнічних греків в України неподалік дипломатичної установи європейської держави? Чи дійсно це рішення є волевиявленням 100 тисячної громади греків України?

Відповіді на ці питання прості. По перше, рішення ЦВК про недоречність проведення виборів стосується 10 районів, але чомусь питання порушується лише про Сартану та Мирне і то не з ініціативи самих мешканців, а чиновників суміжної ОТГ.

На сьогодні взагалі під питанням чи не було таке рішення ЦВК помилковим, а члени громадської структури, що представляє невелику частину етнічних греків свідомо, чи несвідомо поспішили з реакцією і навпроти іноземної дипломатичної установи фактично звинуватили українську владу в порушенні прав етнічних греків в України.

По друге сьогодні селищним головою Сартани є Олександр Костянтинович Куркчи – син члена Президії Федерації грецьких товариств України Костянтина Куркчи, який приходиться кумом голові ФГТУ Олександрі Проценко (Пічаджі). Центральна влада пропонує відмінити вибори в регіоні, що передбачає залишення О.Куркчі очільником Сартани. Незважаючи на це Федерація грецьких товариств України організовує мітинг проти такого рішення. Для чого? Відповідь проста: зважаючи на монополію влади у Приазов’ї, зрозуміло, що О.Куркчі навіть після виборів влади не втратить. Проте якщо вибори не відбудуться, він не отримає права повноцінно розпоряджатися землею та майном в Сартанській ОТГ, які вже мабуть поділені в планах місцевих чиновників.

В першу чергу це стосується Маріупольського професійного аграрного ліцею (с.Сартана вул. Генерала Куркчи, 49). Схема проста: Костянтин Куркчи у взаємодії директором місцевого дитячого садка Є.Єрмоленко домовилися з директором ліцею Г.Богадицем про примусове припинення роботи навчального закладу. Незважаючи на наявність вакансій серед викладацького складу, в ліцей необґрунтовано приймають на посади різноробочих, зокрема, охоронців, які часто є близькими особами до К.Куркчи та Є.Єрмоленко. В подальшому при ліквідації ліцею його майно та землі планують розподілити між цими підставними працівниками під приводом заборгованості тощо. І це лише один приклад з десятка.

Виникає запитання до чого взагалі тут греки, тим паче, що в своїй заяві Федерація наголошує на підтримці 100 тисячної грецької громади.

Звідки взагалі взялось число 100 тисяч?

За переписом населення 2001 року в Україні налічувалось 91,5 тис. осіб грецького походження, з яких 77 516 в Донецькій області. З цього числа приблизно половина проживає на тимчасово окупованих територіях т.зв. «ДНР». Крім того, впродовж останніх 20 років за допомогою тієї ж ФГТУ до Греції мігрували тисячі етнічних греків, у т.ч. донька О.Проценко-Пічаджі з сім’єю, дочки її екс-заступника О.Продан з сім’ями, родичі учасників мітингу Н.Чапні та Н.Папакіци. При цьому, згідно статистичних даних, за останніх 5 років велика кількість представників національних меншин почали ідентифікувати себе як українці. Тому 100-тисячна грецька армія, що нібито підтримує Федерацію грецьких товариств України є Фейком.

Про підтримку Федерації, а точніше її непідтримку свідчать результати ініційованої у травні 2020 року петиції про визнання геноциду понтійських греків з боку Туреччини, яку активно розкручували через сайт структури, соціальні мережі, на засіданнях тощо. Незважаючи на потужну рекламу, за 3 місяці петиція набрала аж 151 голос (з необхідних 25 тисяч). І левова частка з її підписантів є етнічними вірменами.

Тому, як бачимо, мітинг Федерації грецьких товариств носив виключно провокативний характер і був спрямований на звинувачення влади України перед Грецьким консульством та й в грецькій громаді нашої держави.

Так часто буває: одні люди за такі провокації отримують немалі гроші, будують вілли в Халкідіках, Коринфі та Криму, а інші, обмануті та використані першими, знову у всьому звинувачують українську владу.