НПН / Диванний патріот Прикарпаття

Диванний патріот Прикарпаття

Кожен громадянин України, котрий щиро любить свою землю, не один раз ставив собі запитання: «А що я можу зробити для того, щоб наша Батьківщина процвітала, і мені не було соромно перед своїми дітьми за те, яку країну я залишу їм?».

Особливо питання, чи не схибив, чи зробив усе належне, має вагу для дієвих патріотів, які щоденною працею, власною жертовністю та націоналістичними переконаннями роблять все, щоб в країні запанував мир і злагода.

Однак вже звично бачити непоодинокі приклади популістського патріотизму, який виявляється хіба на словах та на футболках з логотипами.

Серед Івано-Франківських патріотів широкому загалу відома постать керівника місцевого «Національного корпусу» Сергія Сивачука, який неоднозначно зарекомендував себе серед активістів. А все тому, що цей «словесний патріотизм» притаманний даній особі, як нікому іншому.

У той час, коли з початку проведення антитерористичної, а зараз операції об’єднаних сил, свідомі жителі Прикарпаття, патріоти зі всієї України та навіть небайдужі іноземці боронять суверенітет та територіальну цілісність України в окопах, пан Сивачук комфортно почуває себе в теплому домі. Жодного разу не відвідував зону АТО/ООС, навіть для ознайомчої екскурсії чи волонтерських місій. Така ж позиція, зрештою, в 95 відсотків представників місцевого «Нацкорпусу». Інші 5% брали участь в АТО як туристи з метою отримання статусу добровольця, що надає право на комунальні пільги.

Не дивно, що в справжніх, бойових «атошників», і в першу чергу ветеранів полку «Азов», склалася вірна думка щодо такого патріота в спідниці, про що свідчить небажання переважної більшості мати будь-які публічні справи з ним.

Це і не дивно. Вже звичним стало явище популістської діяльності «Нацкорпусу» у нас в області. Організація позиціонує себе, як «сила, що змінює країну», а насправді є нічим іншим, як політичним проектом, який відстоює власні інтереси.

Як приклад можна навести повне ігнорування судилища над активістом та патріотом Сергієм Стерненком, позицію щодо якого висловили всі патріотичні сили. Однак акція на підтримку Стерненка в Івано-Франківську пройшла без участі Сергія Сивачука та його «Нацкорпусу», який за жодних обставин не піде проти свого неформального керівника Авакова. То хто ж тоді «чорт»?