НПН / Новини / Олег Синютка позбавив 70 бійців-добровольців землі – активістка

Олег Синютка позбавив 70 бійців-добровольців землі – активістка

70 ветеранів АТО з Української добровольчої армії Яроша стали жертвою указу голови Львівської облдержадміністрації Олега Синютки.

Про це повідомляє активістка Олена Живко, передає “Дивись.info“.

Своїм розпорядженням №858/0/5-16 він відібрав землю в садівничого товариства “Краєвид” в якому добровольці були учасниками та передав її іншій структурі.

Обслуговуючий кооператив “Садівниче товариство “Краєвид” було засноване у грудні 2005 року. Ініціативна група кооперативу знайшла закинуту земельну ділянку, на території колишнього військового містечка №230 в с. Малі Голоски, почала її облаштовувати.

“Спочатку ми планували включити у список наших членів ветеранів Збройних сил, ветеранів МНС і Прикордонних військ України, але зараз війна змінила пріоритети і серед наших членів – учасники АТО, зокрема добровольці. Ми вже маємо серед учасників нашого кооперативу 70 ветеранів АТО з Української добровольчої армії Яроша, медичного батальйону “Госпітальєри”, Добровольчого українського корпусу “Правого сектора”, “Айдару”, від яких держава відвернулася, а ми їх взяли в кооператив. Окрім того серед наших членів – представники ГО “Всеукраїнське об’єднання учасників проведення АТО”, ГО “Інвалідів–учасників АТО”, ветерани війни”, – розповідає голова садово-дачного кооперативу “Краєвид” Володимир Кузьма.

Однак, близько півроку тому, каже Володимир Кузьма, на земельну ділянку “Краєвиду” “поклала око” інша організація – ГО “Патріот”. Ця організація одразу ж отримала велику прихильність в голови ЛОДА Олега Синютки і 8 листопада 2016 року керівник області видає розпорядження №858/0/5-16, яким фактично відбирає землю у добровольців і інвалідів та передає їх для розробки ГО “Патріот”.

“Тобто, я так розумію, що фактично відбувається театр. Землю, яка має законно відійти учасникам АТО, хоче забрати організація, яка не має жодних документів і невідомо для чого”, – каже Володимир Кузьма.

Представники Національного руху “Державницька ініціатива Яроша” Львівщини, що опікується бійцями добробатів неодноразово зверталися до Олега Синютки з проханням уважно вивчити ситуацію що склалася, та отримали жорсткий відпір та однозначне “ні”.

“Фактично своїм рішенням Олег Синютка остаточно відібрав законне право бійців-добровольців на земельні наділи. Хочу зазначити що на відмінну від бійців учасників АТО бійців ЗСУ, Національної гвардії, добровольці не отримували жодних заробітних плат від держави, лікувалися за власні кошти, пожертви волонтерів а тепер ще й позбавлені земельних наділів”, – зазначила координатор НР ДІЯ Львівщини Олена Живко.

Активістка каже, що збирається до останнього відстоювати право воїнів- добровольців на землю.

Заяви ветеранів АТО на земельні ділянки задовольняють повільно і в неповному обсязі. На Черкащині у Геокадастрі затримали вирішення питання отримання земельних ділянок військовослужбовцями, які захищають державу. Понад два роки учасники АТО та сім’ї загиблих чекають виконання обіцянок.