НПН / Новини / ПОРЯТУНОК МАЛЕНЬКОГО ЖИТТЯ: В УКРАЇНІ ПРОВЕЛИ УНІКАЛЬНУ ОПЕРАЦІЮ З ПЕРЕСАДКИ КІСТКОВОГО МОЗКУ ВІД НЕРІДНОГО ДОНОРА (ВІДЕО)

ПОРЯТУНОК МАЛЕНЬКОГО ЖИТТЯ: В УКРАЇНІ ПРОВЕЛИ УНІКАЛЬНУ ОПЕРАЦІЮ З ПЕРЕСАДКИ КІСТКОВОГО МОЗКУ ВІД НЕРІДНОГО ДОНОРА (ВІДЕО)

Донором був громадянин Німеччини. 

Уперше в Україні 1 квітня провели трансплантацію кісткового мозку від неродинного донора. Першим пацієнтом став однорічний Назар із вродженим імунодефіцитом. Його донором був громадянин Німеччини, звідки й доправили кістковий мозок. А вже нині лікарі звітують про успіх операції, про це в сюжеті ТСН.19:30.

Назарчику рік і три місяці. У нього вроджений імунодефіцит. Це означає, що імунна система у нього майже не працює і у будь-який момент може вбити дитину.

Для трансплантації кісткового мозку батьки малюка кілька місяців витратили на листування та логістичні перепони, пов’язані з карантинними обмеженнями.

“Це все ускладнилось тим, що зараз ми працювали в умовах карантину, коли закрите авіаційне сполучення між країнами”, – пояснює Дмитро Коваль, ексзаступник голови МОЗ.

Перевезла донорський мозок до дитячої лікарні “Охматдит” одна з міжнародних компаній доставляння вантажів. Доправляли у кабіні пілота із дотриманням спеціальної температури.

“Перевозили в кабіні пілота. Бо треба розуміти, це вантажний літак, який грузиться контейнерами. Процес був дуже складний. Часу було дуже мало”, – зауважує Вадим Сидорук, гендиректор міжнародної компанії доставлення вантажів в Україні.

Перш ніж узяти клітини в німецького донора за день до цього його перевірили на наявність будь-якої інфекції. Зокрема, і на новий COVID-19. Вже перед трансплантацією українські лікарі перевірили кістковий мозок на життєздатність клітин. Лише після цього здійснили пересадку дитині.

Відтоді вже минуло три тижні. За цей час кістковий мозок прижився, а хлопчик набрав кілограм ваги. Але попереду на нього чекає ще довгий шлях до цілковитого одужання.

“Зараз ми поступово, крок за кроком, зменшуємо інтенсивність нашої терапії і готуємо його до виписки. Від сотої доби починається скасування імуносупресивної терапії, якщо немає реакції “трансплантат проти господаря”, – зазначає Олександр Лисиця, завідувач відділення трансплантації кісткового мозку НДСЛ “Охматдит”.

Трансплантації від неродинного донора – це один із найефективніших методів лікування у світі у разі онкопатології чи важких імунодефіцитах. В Україні донині такі операції проводили лише від родинного донора або ж робили пересадку пацієнту власних клітин. У 2008 році було створено Державний реєстр донорів, на нього виділили фінансування, але так і не спромоглися заповнити і зробити ефективним.

“Для якіснішого пошуку, потрібного для України, бажано мати півтора мільйона донорів у цьому реєстрі. Це доволі вартісне задоволення для країни. Робота над державним реєстром уже розпочалась. Вона ведеться. І державний реєстр буде незалежно ні від чого”, – каже Дмитро Коваль, ексзаступник голови МОЗ.

Щороку в Україні трансплантацій кісткового мозку потребують щонайменше 300 дітей, майже половина з них – від неродинного донора. В “Охматдиті” кажуть, якщо пандемія не створюватиме логістичних перешкод, цьогоріч зможуть провести ще кілька таких трансплантацій.

Підписуйтесь на #НПН# в Telegram-канал https://t.me/npn_net_ua. Отримуйте тільки самі свіжі новини