НПН / Новини / В ІРАНІ СТАЛАСЯ НОВА МОТОРОШНА ПОДІЯ З ПАСАЖИРСЬКИМ ЛІТАКОМ (ВІДЕО)

В ІРАНІ СТАЛАСЯ НОВА МОТОРОШНА ПОДІЯ З ПАСАЖИРСЬКИМ ЛІТАКОМ (ВІДЕО)

На борту літака було 135 пасажирів.

Іранський пасажирський літак Caspian Airlines, на борту якого перебувало 135 осіб, зійшов зі злітно-посадкової смуги і приземлився на дорозі з інтенсивним рухом транспорту.

Як повідомляє CNN, ніхто не постраждав.

“Пасажири допомагали одне одному виходити з літака, несучи дітей та валізи. Деякі вийшли через головні двері, а інші вибралися з аварійних виходів”, – йдеться в повідомленні.

Як передає видання, на місце події одразу прибули рятувальники. Пожежники поливали літак водою.

Аварія сталася 26 січня в іранському місті Махшахр.

Нагадаємо, вранці 8 січня у столиці Ірану Тегерані розбився український пасажирський літак авіакомпанії МАУ, який виконував рейс “Тегеран-Київ”. На борту перебували 167 пасажирів і 9 членів екіпажу, ніхто не вижив. Весь екіпаж, а також два пасажири були громадянами України. Відомо, що на рейс зареєструвалися 169 пасажирів, втім, двоє людей так і не сіли на борт літака. На наступний день в Іран відправився борт авіації ЗСУ з 45 фахівцями різних галузей, які були залучені до з’ясування обставин катастрофи літака авіакомпанії МАУ. На час встановлення обставин авікатастрофи всі українські авіакомпанії тимчасово припиняють польоти в повітряному просторі Ірану і Іраку.

Спочатку іранці заявили про те, що причиною авіакатастрофи стала технічна несправність літака. Однак вже ввечері 9 січня відразу кілька провідних американських видань і телеканалів повідомили про те, що Boeing 737-800 “Міжнародних авіаліній України” був помилково збитий Іраном відразу після зльоту з аеропорту Тегерана. З’явилися фото уламків ракет, якими могли збити літак, а також відео моменту трагедії. Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо і прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон з посиланням на дані розслідувань і союзників країн повідомили, що літак був збитий іранської ракетою земля-повітря. Президент США Дональд Трамп назвав катастофу літака “підозрілою”. Глава Білого дому, вважає, що літак міг розбитися не з-за технічної несправності, а тому, що “хтось на тій стороні міг допустити помилку”. На наступний день докази збиття ракетою знайшли і українські експерти, які працювали на місці події і врешті-решт отримали доступ до передньої частини літака.

Вранці 11 січня Іран офіційно заявив, що ракета “земля-повітря” збила літак МАУ рейсом “Тегеран-Київ”. В офіційній заяві говориться про те, що трагедія сталася через “людського фактора”. Літак помилково прийняли за ворожий об’єкт після того, як він повернув у бік військового центру Корпусу вартових Ісламської революції. За кілька годин до катастрофи іранські військові обстріляли дві військові бази США на території Іраку.

Президент Ірану Хасан Роухани назвав трагедію “великою помилкою” і заявив, що країна продовжить розслідування катастрофи українського літака. У свою чергу лідер України Володимир Зеленський сказав, що Україна чекає від Ірану повного визнання вини у катастрофі літака МАУ, проведення розслідування та повернення тіл загиблих.

Всі головні тексти про те, що передувало авіакатастрофі, як усе сталося, що про це говорили в Ірані, Україні і західних країнах і чому сталася трагедія можна прочитати за посиланням.

Підписуйтесь на #НПН# в Telegram-канал https://t.me/npn_net_ua. Отримуйте тільки самі свіжі новини