НПН / Новини / Стало відомо, чиїм коштом Зеленський відпочивав в Омані

Стало відомо, чиїм коштом Зеленський відпочивав в Омані

Президент України Володимир Зеленський здійснив поїздку до Оману на початку січня 2020 року за чиїсь власні кошти.

Про це йдеться в офіційній відповіді Державного управління справами виданню “Тексти”.

Як повідомлялося раніше, 5 січня ЗМІ опублікували фото, на яких зображений Володимир Зеленський на території 5-зіркового готелю Al Bustan Palace Ritz-Carlton Hotel — найдорожчого в султанаті Оман. Після повідомлення в ЗМІ прес-служба українського лідера заявила, що Зеленський найближчі дні проведе в Омані зустрічі на вищому рівні.

Спершу прес-секретарка Президента України Юлія Мендель не могла відповісти, з ким же у Глави держави Володимира Зеленського заплановані зустрічі. Пізніше стало відомо, що Зеленський зустрівся з міністром, який підтримав Іран у конфлікті через ліквідіацію американцями генерала Касима Сулеймані. Глава держави обговорив з міністром нарощування торгово-економічного співробітництва між країнами, хоча Оман міститься  у  чорному списку Євросоюзу.

За підрахунками журналістів, відпочинок в Омані, без урахування вартості перельоту з Києва, обійшовся Президенту не менше ніж в 2,5 млн гривень.

Весь цей час залишалося відкритим питання про те, хто оплачував поїздку Зеленського. Офіс Президента України у відповідь на запит журналістів щодо джерел фінансування візиту Зеленського в Оман заявив про перенаправлення документа до  Державного управління справами.

У свою чергу в Державному управлінні справами повідомили, що відомство не здійснювало оплату цієї поїздки.

“Державне управління справами не здійснювало оплату витрат, пов’язаних з перебуванням президента України Зеленського В. О. в Омані в січні 2020 року, і не забезпечувало організацію перевезення повітряними судами Державного Авіаційного підприємства “Україна”, — йдеться в повідомленні.

З цієї відповіді випливає, що на поїздку Зеленського не були витрачені кошти державного бюджету, і вона була здійснена за чиїсь приватні кошти.

Варто зазначити, що згідно з частиною 2 статті 52 Закону України “Про запобігання корупції” Володимир Зеленський повинен був внести дані про поїздку в 10-денний термін внести інформацію про витрати на поїздку до свєї електронної  декларації. І в разі, якщо оплатив її самостійно (як витрати, що склали більше ніж 50 прожиткових мінімумів або 100 тисяч гривень), і в разі, якщо її оплатив будь-хто інший (як подарунок на суму понад 10 тисяч гривень).

Станом на 24 січня відповідну інформацію  в декларації Глави держави відображено не було. Останнє оновлення даних в документі датовано  3 січня. Тоді, як повідомлялося раніше, Зеленський задекларував майже 5 млн гривень роялті від “Кварталу 95”.

  • 15 січня у  деяких частинах Оману температура впала до рівня нижче нуля, а сильні дощі викликали раптові повені в Султанаті.
  • 10 січня в віці 79 років помер Султан Омана Кабус бен Саїд, що правив державою 50 років.
  • Причиною смерті стала тривала хвороба, проте в українських соцмережах розглядали альтернативну версію в зв’язку з відпочинком Володимира Зеленського в Омані. #Букви зібрали найцікавіше.

Підписуйтесь на #НПН# в Telegram-канал https://t.me/npn_net_ua. Отримуйте тільки самі свіжі новини