НПН / Новини / Бортпровідницю Катю Статник поховають у Маячці

Бортпровідницю Катю Статник поховають у Маячці

У фоє Новокаховської ЗОШ №8 на столику стоїть портрет загиблої в авіакатастрофі Катерини Статник. Поруч квіти і лампадка. Катя закінчила цей заклад у 2009 році. Тоді ж вступила до Київського університету економіки і права, на факультет міжнародних відносин.

Портрет Каті у фоє школи №8

У школі нині канікули, учнів нема. Директор Оксана Михайлівна Олійник проводить мене до свого кабінету. Телефоном просить зайти вчительку історії Ірину Леонідівну Корюхіну. Вона навчала покійну Катерину. Крім того, давно дружить із батьками Каті – Олегом Андрійовичем та Наталією Олександрівною.

– Знаю її з самого народження. Катя була милою, спокійною, вихованою дівчинкою, – розповідає Ірина Леонідівна. – Навчалася добре. Для шкільного музею, яким я завідую, писала роботу про нашого колишнього директора Юрія Гіренка – як про учасника Другої світової війни. Я була класним керівником її старшої сестри Олі. Вона розповідала, що Катю стати стюардесою загітувала подружка. Їй ця робота сподобалася.

Олег Статник, батько Каті

Школа №8 завжди була з поглибленим вивченням англійської мови, тому мовного бар’єру з іноземцями у Катерини не було. До того ж, освоїла ще й французьку. Вона легко оволоділа професією, не боялася літати, завжди була упевнена в пілотах. Казала рідним, що пілоти на рейсі – професіонали вищого класу. Тому рідні, близькі і знайомі не вірять у те, що катастрофу спричинила помилка пілотів.

І. Корюхіна спростовує інформацію, яка пройшла по соцмережах, про те, що перед падінням літака Катя встигла зателефонувати батькам і сказати, що їх літак обстріляли.

– Це фейк, – каже Ірина Леонідівна. – О другій годині ночі вона послала голосове повідомлення батькам і сестрі, які святкували Різдво у Маячці. Просто привітала їх зі святом. А вранці вони із новин дізналися про цю трагедію. Оля зателефонувала молодому чоловіку, з яким зустрічалася Катя. Він – пілот, теж працює в МАУ, тільки на іншому рейсі. Він підтвердив, що дійсно розбився літак, на якому була Катя. Після трагедії батьки ні з ким не спілкуються телефоном, мама вчора цілий день проплакала. Я розмовляла тільки з Олею.

Катя з мамою і сестрою Ольгою.

Батьки працювали на заводі «Сокіл», останні роки переважно живуть у Новій Маячці, в хаті матері Наталії Олександрівни, Катиної бабусі. Доглядають її і займаються сільським господарством. Іноді приїжджають у Нову Каховку в свою квартиру.

– Я коли почула новину, що розбився український літак, у мене аж серце тьохнуло, – зізнається Ірина Леонідівна. – Відразу про Катю подумала. Ще й синові сказала про це. Потім відігнала цю думку: «Не може бути». Згодом відкрила інтернет і прочитала, що моя Катя загинула.

Школа, в якій навчалася Катя

Сьогодні зранку мати Катерини Стадник Наталія Олександрівна виїхала до Києва, щоб прийняти тіло дочки. Батьки планують поховати Катю в Новій Маячці у суботу.

Нагадаємо, 8 січня близько 4:30 за київським після зльоту з тегеранського аеропорту ім. Імама Хомейні розбився літак Boeing-737 української авіакомпанії МАУ, що мав виконати рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ. За даними РНБО, на борту літака перебували 177 осіб: 168 пасажирів (з них двоє – українці) і 9 членів екіпажу (всі українці). Усі вони загинули. Серед членів екіпажу була бортпровідниця 27-річна Катерина Статник.

Підписуйтесь на #НПН# в Telegram-канал https://t.me/npn_net_ua. Отримуйте тільки самі свіжі новини