НПН / Новини / СБУ МИНУЛОРІЧ ВИТРАТИЛА НА АВТОМОБІЛІ 40 МЛН ГРН — ВДВІЧІ БІЛЬШЕ НІЖ У 2018-МУ

СБУ МИНУЛОРІЧ ВИТРАТИЛА НА АВТОМОБІЛІ 40 МЛН ГРН — ВДВІЧІ БІЛЬШЕ НІЖ У 2018-МУ

Служба безпеки України минулого року придбала майже 50 легкових автомобілів та мікроавтобусів, в основному Volkswagen та Toyota, на які витратила понад 40,5 мільйона гривень. Це майже вдвічі більше, ніж СБУ заплатила за новий автопарк у 2018 році.

“Слідство.Інфо” проаналізувало минулорічні закупівлі департаменту господарського забезпечення СБУ на порталі Prozorro і виявило, що правоохоронці деякі авто купували в сумнівних підприємців. Зокрема, у фірми, яку офіційне слідство підозрює в ухиленні від сплати податків, а також в компанії громадянина РФ, бізнес якого українські чиновники позбавили ліцензії через російську агресію.

Усього минулоріч СБУ купила 21 мікроавтобус та 28 легкових авто. Усі автомобілі — 2018-2019 року випуску. Позаминулого року СБУ загалом придбала 28 автівок на понад 22 мільйони гривень.

25 мільйонів на мікроавтобуси

Найбільше — 18 мільйонів гривень — у Службі безпеки заплатили за 16 мікроавтобусів Volkswagen T6 2.0 TDI покращеної комплектації Kombi LR City. Постачальником була фірма “Автомир”. Як повідомляло видання “Наші гроші”, 2018 року СБУ вже закуповувала 14 таких же мікроавтобусів, додатково обладнаних маячками та сиренами, за майже 15 мільйонів гривень.

У 2019 році, як виявило “Слідство.Інфо”, спецпризначенці докупили ще два таких спеціально обладнаних мікроавтобуси 2019 року випуску, заплативши фірмі “Інтер Авто Центр” 2,2 мільйона гривень.

На момент закупівлі компанією “Інтер авто центр” володіла сім’я екснардепа від БПП Михайла Гвоздьова. Нині одноосібним власником офіційно вказана естонська компанія Iufa Investments Ou.

В “Інтер Авто Центру” також придбали за майже два мільйони гривень мікроавтобус Volkswagen T6 Multivan чорного кольору 2019 року випуску в максимальній комплектації Highline ALPEN. Ми з’ясували, що два роки тому сбушники купували аналогічний автомобіль 2017 року випуску приблизно за таку ж суму в “Автомиру”.

Мікроавтобус обладнаний повним приводом, автоматичною коробкою передач, подушками безпеки для водія і пасажирів, сидіннями з обігрівом в кабіні водія, двошаровою обшивкою стелі, тонуванням скла, посиленою сигналізацією, мультимедійною системою та мультифункціональним столом, а також маячками з сиренами.

Крім того, СБУ за 2 мільйони гривень купила спеціально обладнаний мікроавтобус Volkswagen Crafter 35 Express 2019 року для використання як криміналістичної лабораторії. Постачальником була “Науково-впроваджувальна фірма “Криптон”.

“Криптон” спеціалізується на криптографічному захисті інформації, її збереженні та передачі каналами зв’язку. У салоні автомобіля передбачено місце для двох операторів та спеціальної апаратури, сейфу, систем електроживлення, WiFi-роутера. Як встановили слідчі Державної фіскальної служби, фірма “Криптон” користувалася послугами конвертаційних центрів. Компанія фігурує у кількох кримінальних провадженнях.

Також Служба безпеки купила один мікроавтобус марки Renault Master 2019 року випуску за 960 тисяч гривень у автодилера “ТД Динат Груп”.

Понад 15 мільйонів на легкові авто

Два чорні седани Volkswagen Passаt 2.0 TSI комплектації Executive Life із підігрівом сидінь і автоматичною коробкою передач сбушники купили у згаданої вже компанії “Автомир”. За ці автомобілі виклали 2,4 мільйона гривень.

Також у минулому році СБУ поповнило автопарк автомобілями марки Toyota. Зокрема, улітку минулого року закупила 25 легкових авто Toyota Corolla 1.6 Valvematic 2019 року випуску середньої комплектації. За них спецпризначенці виклали 12,5 мільйонів гривень миколаївській фірмі “Кит-Т”. А згодом докупили у харківського дилера Toyota — фірми “Артсіті” один такий же седан чорного кольору дорожчої комплектації.

Компанія “Артсіті” належить громадянину Російської Федерації Олександру Лалаяну. Раніше він був співвласником “Страхової компанії “Гарантія Життя” (нині — “Страхова компанія “Грінвуд Лайф Іншуранс”). Наприкінці 2015 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг (Нацкомфінпослуг) позбавила страхову компанію ліцензії через те, що її контролював громадянин країни-агресора.

Автор: Василь Бідун, Джерело: Слідство.інфо

Підписуйтесь на #НПН# в Telegram-канал https://t.me/npn_net_ua. Отримуйте тільки самі свіжі новини