НПН / Новини / Католицькі ієрархи продовжують співпрацювати з окупованою владою в Криму

Католицькі ієрархи продовжують співпрацювати з окупованою владою в Криму

Спочатку анексії Криму Російською Федерацією, релігійна ситуація на Кримському півострові досить довго залишалася напруженою. Окупація влада почала створювати умови для негайної ліквідації церков, які ідентифікували себе із українським народом. Зокрема, «під удар» відразу потрапили УПЦ КП та УГКЦ. Загалом, окупована влада застосувала жорсткі репресії по відношенню до всіх релігійних організацій, окрім УПЦ МП, яка отримала «релігійну монополію».

Однак, для вітчизняних релігійних експертів та українського суспільства в цілому залишалося відкритим питанням присутність в Криму Римо-католицької церкви, яка разом з московським патріархатом фактично не зазнала утисків з боку російської окупаційної влади.

Вже після анексії Криму, римо-католицькі парафії, які на той час входили до складу церковно-територіальної одиниці з центром в Одесі, перебували у «підвішеному стані». Втім, в кінці 2014 року питання все ж таки зрушило «з мертвої точки». 22 грудня 2014 року Ватикан призначає єпископа-поляка Яцека Піля Делегатом Пасторського округу Криму і Севастополя, який вже на початку 2015 року, коментуючи свою призначення зазначає: «22 грудня 2014 року Апостольський Престол призначив мене Делегатом Пастирського округу Криму і Севастополя, який, згідно з договором із владою Російської Федерації, був створений виключно в адміністративних цілях, щоб Католицька Церква і надалі могла функціонувати на цих землях. Ватикан офіційно не визнає анексії Криму».  

Цікаво, тобто, анексії Криму Ватикан не визнає, а договір з Росією про легалізацію РКЦ в окупованому Криму підписує. А що далі? А далі все як і в УПЦ МП, перереєстрація парафій згідно законодавства Російської Федерації, чим також передбачено примусове перейменування парафій УГКЦ в Католицьку церкву Візантійського обряду і входження їх в нову церковну структуру під керівництвом Яцека Піля.

До того ж не виключено, що угодою між Москвою та Ватиканом передбачалося призначити «смотрящим» Кримського півострову не  єпископа українського походження а саме польського ксендза, адже Ватикан визнає право Польщі опікуватися українськими римо-католиками. Нагадаємо, що римо-католицькі дієцезії (єпархії) в Україні, в тому числі і в Криму, канонічно входять до складу Львівської митрополії, очолюваної одіозним польським єпископом Мечиславом Мокшицьким, який користується авторитетом серед єпископату Польщі та відомий своїми антиукраїнськими висловлюваннями.

Далі, упродовж 2015 року Яцек Піль проводить зустрічі з призначеними Росією прем’єром Криму Сергієм Аксьоновим та начальником відділу у справах національностей і релігій Департаменту внутрішньої політики Володимиром Рябих, за результатами чого, окупована влада «сенсаційно» реєструє парафію Святого Климента в місті Севастополі. А вже у 2018 році окупаційна влада демонстративно передає костел, який за радянських часів перетворений на кінотеатр «Дружба», у власність релігійній громаді Св. Климента. В свою чергу, Яцек Піль виступиє з офіційною промовою на фоні переданого костелу, на якому міститься напис «Севастополь-Крым-Россия», та від імені католиків Криму і прихожан висловлює подяку «губернатору
м. Севастополя» та окупаційній владі за те, що «повернення додому стало можливим». І під кінець «урочистого заходу» польський єпископ підписує з окупантами  угоду про співпрацю у сфері культури і туризму. В подальшому, вказана подія була широко розтиражована в російських ЗМІ.

Тобто, фактично Ватикан визнав анексію Криму, а Москва не без участі поляків провела блискучу спецоперацію по легітимізації своїх агресивних дій по відношенню до України.

Що було далі? А далі Римо-католицька церква в Криму на чолі із Яцеком Пілем отримує від окупантів нову земельну ділянку, яка у 2010-2013 роках була виділена українською владою для кафедрального собору Кримської єпархії УПЦ-КП (наразі ПЦУ). Ця резонансна подія викликала негативну реакцію в українському суспільстві, а також віруючих ПЦУ.

Невже, наступними кроком з боку ієрархів РКЦ буде слідування прикладу УПЦ МП – освячення військової техніки зброї російських окупантів в Криму та займання чинів в складі військового континенту Чорноморського флоту РФ. Питання залишається відкритим..

Подписывайся на #НПН# в Telegram-канал  https://t.me/npn_net_ua. Получай только самое важное!