НПН / Новини / СБУ ВІДЗВІТУВАЛА ПРО ПРОСУВАННЯ РОЗСЛІДУВАННЯ КАТАСТРОФИ MH-17 (Відео)

СБУ ВІДЗВІТУВАЛА ПРО ПРОСУВАННЯ РОЗСЛІДУВАННЯ КАТАСТРОФИ MH-17 (Відео)

Свій звіт вони надали у річницю катастрофи. 

Головним слідчим управлінням СБ України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за ч. 3 ст. 258 Кримінального кодексу України про

Євросоюз у спеціальній заяві закликав РФ визнати відповідальність за збиття рейсу збиття 17.07.2014 пасажирського літака “Боїнг 777” (рейс MH-17) авіакомпанії “Малайзійські авіалінії”, що призвело до агибелі 298 людей. Про це повідомила служба на своїй сторінці у соцмережі Facebook у 5 річницю катастрофи.

Про це “НПН” стало відомо на сайті “ТСН.юа”.

“7 серпня 2014 року Генеральною прокуратурою України було підписано чотиристоронню угоду про створення міжнародної спільної слідчої групи (МССГ) з розслідування даного злочину Україною, Нідерландами, Бельгією та Австралією, до якої у якості країни-учасника було пізніше включено Малайзію.

У Києві, в будівлі ГПУ, створений і працює офіс, у якому слідчі СБУ у співпраці із правоохоронцями з інших країн проводять розслідування цього злочину. За п’ять років слідства СБУ передала до МССГ величезний масив доказових матеріалів, які дозволяють відтворити обставини скоєння злочину та встановити осіб причетних до цього терористичного акту”, – йдеться у повідомленні.

Зараз слідством встановлено:
• точний час та маршрут, за яким самохідна вогнева установка (СВУ) зенітно-ракетного комплексу (ЗРК) “БУК” була незаконно переміщена з території Російської Федерації до України;
• час здійснення запуску зенітно-керованої ракети по пасажирському літаку “Боїнг 777-200 9M-MRD” та місце старту даної ракети;
• час та маршрут, за яким СВУ ЗРК “БУК” була вивезена до Російської Федерації;
• більше 150 осіб, причетних до транспортування самохідної установки БУК-м з території Росії до тимчасово окупованої території Луганської та Донецької областей та назад до РФ, її охорони та виводу на бойові позиції для здійснення збиття літака.

Зазначається, що 19 червня 2019 року у Нідерландах відбувся спільний брифінг членів МССГ – представників зазначених п’яти країн, під час якого повідомлено про

Катастрофа MH17. СБУ оголосила підозру чотирьом фігурантам справи
притягнення до кримінальної відповідальності за вчинення даного злочину чотирьох осіб – трьох громадян РФ (Гіркін І.В., Дубинський С.М., Пулатов О.Ю.) та одного громадянина України (Харченко Л.В.) і повідомлено про передачу кримінального провадження щодо цих осіб до суду, який розпочнеться 9 березня 2020 року у Нідерландах.

Наразі матеріали кримінального провадження щодо вказаних підозрюваних осіб відповідно до вимог діючого кримінально-процесуального законодавства передаються компетентному органу Королівства Нідерландів для здійснення їх подальшого кримінального переслідування.

Як повідомлялося,

Міжнародна слідча група офіційно оголосила імена підозрюваних у збитті MH17 на Донбасі
об’єднана слідча група офіційно висунула звинувачення у збитті рейсу MH17 над Донбасом одному із лідерів бойовиків на сході України Ігорю Гіркіну (Стрелкову), українцю, який воював за “ДНР”, Леоніду Харченку (“Кріт”), російському генералу Сергію Дубинському (“Хмурий”) та полковнику РФ Олегу Пулатову (“Гюрза”). ТСН.ua

Імена підозрюваних, міжнародний арешт та нові деталі: головне із брифінгу слідчих про збиття MH17
зібрав ключові тези із виступу слідчих у найбільш резонансній авіакатастрофі останніх років.

Пізніше у РФ з’явилася перша реакція на нові результати розслідування катастрофи MH17.

Нагадаємо, 17 липня 2014 року в зоні збройного протистояння на сході України був збитий Boeing 777

Малайзія визнала перші офіційні результати розслідувань катастрофи рейсу MH17
авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН17 з Амстердама до Куала-Лумпура. Трагедія сталася на сході Донецької області в районі села Грабово, розташованого неподалік від Тореза. Всі 298 осіб, які перебували на борту, загинули.

Розслідування показало, що Boeing був збитий ракетою серії 9М38, використовуваною в зенітно-ракетний комплекс “Бук”. Установка була доставлена з Росії і запущена з території, яка контролювалася тоді сепаратистами. Фрагменти ракети серії “Бук” були виявлені під час розтину тіл членів екіпажу, так і в одному з віконних прорізів кабіни літака.

Міжнародній слідчій групі вдалося встановити більшу частину маршруту, яким ЗРК “Бук” прямував на територію України, а також маршрут його руху у зворотному напрямку. За версією слідства, комплекс переміщувався з території Росії на територію Східної України і пізніше вивезений назад в РФ на білому тягачі марки Volvo.

Висновки МСГ фактично збігаються з результатами розслідування групи Bellingcat – експертно-журналістської організації, що займається незалежними розслідуваннями з відкритих джерел.