НПН / Новини / “КРЕМЛЬ ЗА СКОЄНЕ ПОПЛАТИТЬСЯ”: ГОЛОВНІ ЗАЯВИ НА ТЕРМІНОВОМУ ЗАСІДАННІ РАДБЕЗУ ООН ЩОДО ОТРУЄННЯ СКРИПАЛІВ (ВІДЕО ТА ФОТО)

“КРЕМЛЬ ЗА СКОЄНЕ ПОПЛАТИТЬСЯ”: ГОЛОВНІ ЗАЯВИ НА ТЕРМІНОВОМУ ЗАСІДАННІ РАДБЕЗУ ООН ЩОДО ОТРУЄННЯ СКРИПАЛІВ (ВІДЕО ТА ФОТО)

Вашингтон у ході засідання згадав також про анексію Криму і агресію РФ на Донбасі.

Вище керівництво Росії схвалило отруєння Скрипалів – це спільна заява п’яти країн, опублікована на сайті МЗС Великої Британії. Серед підписантів сама Британія, США, Канада, Франція та Німеччина. Текст заяви не лише звинувачує Росію в нападі й застосуванні хімічної зброї. Її діяльність названа “злоякісною”.

Питання “Новачка” півтори години розглядали на засіданні Ради Безпеки в Нью-Йорку. Скликав Лондон. Усім було надано докази. Москва розповідала, що її там знов не було.

З перших слів промови представник Великої Британії в ООН переконує світових дипломатів: Росія безсумнівно винна в отруєнні Сергія та Юлії Скрипалів. Доказів, щоб звинувачувати Кремль – достатньо. Їх ще напередодні оприлюднила британська поліція.

Нині ж Карен Пірс укотре згадує промовисті світлини із Солсбері, на яких зафіксували російських підозрюваних, співробітників Головного управління розвідки.

“Росія – постійний член Ради Безпеки – застосувала заборонену військову паралітичну речовину на європейській землі. Вона вчинила спробу вбити Скрипалів. Вона грала з життям людей. Вона живе у паралельній реальності, де загальноприйняті закони й правила не діють. Ми солідарні з нашими союзниками у боротьбі проти розвідувальних мереж інших держав, які чинять злочини на нашій території. Ми домагатимемося покарання за використання хімічної зброї і захищатимемо наших громадян від будь-якої ворожої діяльності з боку інших країн”, – заявила постпред Британії в ООН Карен Пірс.

Підтримку Британії висловлюють Сполучені Штати. Вашингтон переконаний: Москва повинна понести відповідальність за обурливі злочинні кроки. Тут пригадують не лише Скрипалів, йдеться про Україну: анексований Крим і війну на Донбасі.

“В усіх присутніх має стигнути кров у жилах після таких результатів британського розслідування. За свої вчинки треба відповідати. Російський уряд натомість все заперечує та висуває звинувачення у відповідь, щоб відвернути увагу від своєї провини. Їхні виправдання завжди мають схожий сценарій: у ситуації з анексією Криму, коли був збитий MH-17, у випадку із Донбасом та після вбивства Литвиненка. Цей список можна продовжувати. Пісня така сама. Якимось чином Росія ніколи ні до чого не причетна. Але ніхто вже цьому не вірить”, – запевняє постпред США в ООН Ніккі Гейлі.

Але “пісня ллється” – російський постпред відкидає всі звинувачення Лондона. Результати розслідування, яке кілька місяців проводили британські спеціалісти, називає безпідставними.

Світлини двох громадян Росії – Олександра Петрова та Руслана Бошарова оприлюднили 5 вересня. Саме їх звинувачують у використанні нервово-паралітичної речовини “Новачок”. А в готелі, де вони мешкали, виявили сліди речовини. Маршрут росіян зафіксували камери спостереження 3 та 4 березня, коли, ймовірно, і сталося отруєння. А ті самі Петров та Боширов двічі їздили з Лондона до Солсбері.

У Британії використовували російські паспорти. Ймовірно, фальшиві. І хоча Росія видати злочинців Лондону не може, Велика Британія переконує: винних обов’язково притягнуть до відповідальності. А Кремль за скоєне поплатиться міжнародною ізоляцією та новими обмеженнями.

Христина Катарина, “5 канал”