НПН / Польща вимагає змінити газову директиву ЄС для ускладнення будівництва “Північного потоку-2”

Польща вимагає змінити газову директиву ЄС для ускладнення будівництва “Північного потоку-2”

Посли ЄС найближчим часом займуться змінами у газовій директиві.

Польща вимагає від Євросоюзу пришвидшити працю над змінами у газовій директиві, що ускладнить будову газогону “Північний потік-2”. Про це у неділю, 17 червня, повідомляє “Польське радіо”.

 

У повідомленні йдеться, що посли ЄС займуться змінами у газовій директиві наприкінці червня.

«Це увінчення важкої, кропіткої і багатомісячної праці польських дипломатів», – розповів віце-міністр енергії Польщі Міхал Куртика.

 

Згідно з директивою, усі газогони, також імпортні, які пролягають морським шляхом, будуть підлягати євросоюзному законодавству.

 

Також повідомляється, що Болгарія, яка керувала працями ЄС у першому півріччі, гальмувала темп роботи над документом. Тоді країна обмежилася зустрічами експертів і не перенесла голосування на рівень послів та міністрів.

 

Вже з 1 липня президентство в ЄС буде виконувати Австрія. За словами Міхала Куртики, від австрійського президентства Польща очікує об’єктивізму, а не захисту власних інтересів: «Країна-президент повинна поводитися нейтрально. Ми будемо нагадувати, що керування працями ЄС повинно бути транспарентним і викликати довіру», – наголосив Куртика.

 

Нагадаємо, 11 червня Польща вже закликала Європейський союз пришвидшити роботу над заходами, які ускладнять будівництво російського газопроводу “Північний потік-2”. Як повідомив віце-міністр у справах енергії Міхал Куртика, заклик Польщі підтримали десять країн, проти були чотири: Австрія, Німеччина, Бельгія та Нідерланди.

 

7 червня стало відомо, що уряд Швеції дозволив будівництво російського проекту газопроводу “Північний потік-2” у своїй винятковій економічній зоні.

 

27 березня компанія “Північний потік-2” (Nord Stream-2 AG) отримала дозвіл на будівництво та експлуатацію газопроводу в німецькій вільній економічній зоні. 5 квітня уряд Фінляндії також видав дозвіл на будівництво газопроводу “Північний потік-2” у своїй винятковій економічній зоні.