НПН / Новини / День прикордонника відзначатимуть 30 квітня

День прикордонника відзначатимуть 30 квітня

Президент змінив дату святкування Дня прикордонника. Відтепер відзначати професійне свято стражі кордонів будуть не 28 травня, а 30 квітня. Про своє рішення Петро Порошенко оголосив у Києві під час урочистих заходів до 100-річчя створення прикордонного відомства.

“Це свято має стати нарешті співзвучним з історичними подіяпи в Україні”, – наголосив Президент.

Родовід Державної прикордонної служби веде свій початок від спеціальних військових формувань доби Української революції 1917–1921 років.

“Саме наприкінці квітня 1918 Слов’янська група Запорізької дивізії Армії УНР під командуванням полковника Володимира Сікевича, звільнивши велику частину Донбасу, вийшла на міжнародновизнаний кордон із Росією і тодішнім Доном”, – сказав Порошенко.

Тоді козаки принесли два високі стовпи та вималювали їх жовто-блакитною фарбою, на кожному з двох стовпів намалювали тризуб, а під ним написали “УНР”.

Найдовший кордон Україна має з Росією – понад 2 245 кілометрів. Із них 320 кілометрів припадають на морську ділянку. Також Україна межує з Білоруссю, Угорщиною, Молдовою, Польщею, Румунією та Словаччиною. Прикордонники несуть службу не тільки на суші. Під їхньою охороною також море й небо.