НПН / Новини / “ОПЕРАЦІЯ “ТРОЯ”: THE TIMES НАПИСАЛО ПРО РОСІЙСЬКИЙ ПЛАН З ДЕСТАБІЛІЗАЦІЇ ЩЕ ОДНІЄЇ ОБЛАСТІ УКРАЇНИ

“ОПЕРАЦІЯ “ТРОЯ”: THE TIMES НАПИСАЛО ПРО РОСІЙСЬКИЙ ПЛАН З ДЕСТАБІЛІЗАЦІЇ ЩЕ ОДНІЄЇ ОБЛАСТІ УКРАЇНИ

У плані зазначено фінансування проросійських протестів, підкупу правоохоронців та кібернападів.

Британське видання The Times опублікувало статтю під назвою “Операція “Троя”: російський план поширення хаосу в Україні”, у якій йдеться про

Глава МЗС Британії – Росії: “Жодних ділових стосунків, поки РФ дестабілізує Європу”
плани дестабілізувати ще один регіон України.

Згідно зі статтею Тома Парфітта, 2014 року план надіслав до Кремля Олексій Муратов. Муратов зараз офіційний представник донецьких сепаратистів у Росії та депутат “Єдиної Россії”.

У плані йшлося про стратегію підготовки населення Запоріжжя до проросійського заколоту, або, за словами Муратова, “визволення від нацистсько-фашистських окупантів”. У ньому були чітко зазначені імена ватажків проросійських заворушень, а шпигуни вже діяли на місці подій.
Співавтор доповіді The Times – Боб Сілі, депутат британського парламенту від Консервативної партії, заявив, що це проливає світло на приховані кампанії та гібридну війну з чітким зазначенням фінансування кібернападів, росповсюдження фейкових новин, роздавання хабарів, оплачування участі в акціях, і навіть конкретної “ціни” за повалення регіональних урядів.

У своїй операції “Троя”  Муратов пропонував вкласти 181 тисячу доларів у поширення проросійського заколоту далі на захід від Донбасу. Ймовірно, документ направили заступнику Суркова. У плані також чітко зазначений розподіл коштів: від 40 тисяч доларів на організацію проросійських протестів у Запоріжжі, 10 тисяч на підтримку мережі агентів у СБУ і МВС і до 49 тисяч на купівлю транспортних засобів.

Як зазначається, це був план маніпуляції громадською думкою перед заколотом у Запоріжжі, метою якого було вирвати регіон із орбіти центрального уряду в Києві. У ньому використовувалася б російська шпигунська мережа, яка вже діяла на тій території. Окрім цього, передбачалося нав’язати контакт з місцевою поліцією та СБУ.
Пропозиція була частиною ширшого плану Кремля з дестабілізації України. Відомості про неї засновані на витоках інформації з електронних листів впливового радника Володимира Путіна – Владислава Суркова, якого деякі звуть “путінським Распутіним”.

Документ був частиною третього траншу електронної пошти мережі, яку виявили українські  хакери у листопаді минулого року. Два попередні транші викрили у 2016 році. Їх ретельно вивчав співавтор доповіді Боб Сілі.

За словами Парфітта, план Муратова, судячи з усього, не втілили в життя, і залишається невідомим, чи розглядала його Москва як серйозну пропозицію.

Кремль назвав здобуту інформацію сфабрикованою, хоча деякі люди, які надіслали Суркову електронні листи, опубліковані хакерами, заявили, що вони непідроблені.
Якщо це так, пише автор, тоді отримана хакерами інформація свідчить про далекосяжну спробу скеровувати політику в Україні на користь Кремля, шляхом пропаганди поділу та автономії для регіонів з численним російськомовним населенням, щоб послабити контроль центрального уряду в Києві.

Том Парфітт звертає увагу на те, що абсолютно ідентичні методи були використані на Донбасі паралельно з російським військовим вторгненням, яке відіграло вирішальну роль у бойових діях проти українського війська у 2014 році.

Нагадаємо, СБУ викрила організаторів масштабної диверсії на Заході України. Російські спецслужби намагалися здійснити на Буковині та Закарпатті низку провокацій, зокрема, спалити школи та Товариство угорської культури.

Повідомляє “ТСН