НПН / Новини / РПЦ = ФСБ

РПЦ = ФСБ

В Україні у епіцентр скандалів, пов’язаних із релігійним та суспільним життям, постійно потрапляє лише церква Московського патріархату. Московські попи заявляють, що Бог української мови не розуміє, як це було на Закарпатті. Вони відмовляються ховати дітей, яких хрестила Українська православна церква Київського патріархату, як це було у Запоріжжі.

«Батюшки» не гребують й нічим, що має стосунок до «руского міра» в Україні:  виходять, як би іронічно це не було, на прорадянські мітинги, як у Кривому Розі, організовують хресні ходи «за мир», себто за програш України у війні з РФ.

І найцікавіше – в Україні вони вважають себе єдиною легітимною церквою, бо, з їх слів, греко-католики – це «уніати», УПЦ КП – «раскольнікі», а інші конфесії – взагалі секти.

ФСБ і Московський патріархат: що спільного?

Діяльність Російської православної церкви на всій території СРСР з пропагандистською метою у 1943 році дозволив саме диктатор Йосип Сталін. З нагоди створення нової церкви Помісний собор, який відбувся взимку 1945 року, прийняв положення про управління Російською православною церквою і відкритим голосуванням обрав патріархом Московським і всієї Русі митрополита Ленінградського Алексія (Симанського).

У грудні 2017 року, коли СБУ зняла гриф «цілком таємно» з документів НКДБ про створення Московської Патріархії, стало відомо, що у цих документах йдеться, що всіх делегатів Помісного собору РПЦ МП 1945 року було завербовано НКДБ.

«Важливо забезпечити, щоб серед кандидатів переважали агенти НКДБ, вони здатні провести на Соборі потрібну нам лінію», – йшлося у листі, направленому у вересні 1944 року у радянські республіки за підписом начальника 2-го управління НКДБ СРСР Петра Федотова і керівника п’ятого відділу 2-го управління Георгія Карпова.

Відтак ще з часів Сталіна «церкву» нашпигували агентурою. «Спецслужбісти у рясах» виявляли зрадників батьківщини, шпигували за кордоном, були невід’ємним елементом пропаганди та важелем впливу на вірян.

Як один з багатьох прикладів, можна згадати доповідну записку про агентуру з лав священнослужителів російської православної церкви в Україні, складену народним комісаром державної безпеки УРСР генерал-лейтенантом Сергієм Савченкомначальникові 2-го управління НКДБ СРСР Петрові Федотову. Вона датована 15 січням 1946 року і містить відомості про сім єпископів, троє з яких визнані «ненадійними», а інші – «чесно працюють з нашими органами» (архівний шифр – ГДА СБУ ф. 16, оп. 1, спр. 562, арк. 141–152).

Московський патріарх у Львові – агент ФСБ?

З тих часів майже нічого не змінилося. І навіть в найбільшому україномовному місті України – Львові та Львівській області – Московський патріархат почуває себе дуже добре.

«Друзі Львівського і Галицького архієпископа МП Філарета – це комуністи і агенти ФСБ»

Варто згадати лише самовільно захоплені землі у Львові та Бродах, де згодом «виросли» церкви Московського патріархату.  А все це робиться не для того, щоб Богу служити, а щоб заробляти на прихожанах.  За даними «Вголосу», отці МП ставляться до торгівлі у храмах, як до звичайного бізнесу: купують продукцію за однією ціною, продають за іншою, а заробляють на різниці.

У цьому контексті дуже цікавою є фігура нинішнього керуючого Львівсько-Галицькою єпархією УПЦ (МП)  архієпископа Філарета, справжнє ім’я – Сергій Кучеров. Як відомо, він з 1990 по 1996 рік був іподияконом у патріарха Московського Алексія ІІ (Олексій Рідігер), який, за даними спецслужб, з 1958 року був агентом КДБ під псевдо «Дроздов» та виявляв «антирадянський елемент». Прикметно, що все подальше стрімке кар’єрне зростання Кучерова-Філарета відбувалося саме за протекції Алексія ІІ.

Ще одна важлива у Московського патріархату  церковна особистість, тісно пов’язана з життєвим шляхом Філарета Львівсько-Галицького – це намісник Києво-Печерської Лаври, архімандрит, у минулому – член Комуністичної партії Павло (Петро Лебідь). Настоятель Лаври відомий тим, що дуже любить гроші, елітні автомобілі та проросійську позицію. І тут варто згадати, що цей піп у період жорстоких розстрілів на Майдані у 2014 році прирівнював Віктора Януковича до Ісуса Христа.

А у січні 2018 року Павло Либідь заявляв, що на Донбасі воює «невідомо хто невідомо з ким», «у Криму був референдум, а не анексія».

Так-от, цей скандальний настоятель Лаври  допомагав архієпископу Галицькому Філарету. Про тісну дружбу двох ієрархів МП свідчить той факт, що впродовж чотирьох років Кучеров-Філарет був скарбником Лаври.

Окрім того, у 2012 році Віктор Янукович нагородив архієпископа Львівського і Галицького Філарета (Кучерова) орденом «За заслуги» ІІІ ступеня. Цікаво, які це заслуги і перед ким?

Секонд-хенд та алкоголь: як заробляє МП

До відпрацювання завдань російських спецслужб у Московського патріархату в Україні додалися власні бізнес-інтереси, які треба захищати. Адже обіг коштів в українських приходах МП, за підрахунками експертів, сягає $500 млн на рік.

«Українські приходи МП на рік заробляють $500 млн»

Інсайдерське джерело у коментарі «Вголосу» розповіло, що завдяки тому, що Московський патріархат добре вміє «домовлятися», їхня церква багатіє.

«Впливовість церкви нині ґрунтується не на духовному подвигу священиків, а на вмінні вибивати у влади привілеї. Саме вміння добре працювати на кордоні з митниками робить церкву дуже прибутковою організацією. Зверніть увагу, єпархії, що географічно межують з іншими країнами, є найбагатшими. Саме через церкви надходить нескінчений потік матеріальних цінностей, що не потрапляє в поле зору державних органів. Церква вибила собі великі податкові пільги, тож через релігійні організації йде все – від секонд-хенду до елітної парфумерії та алкоголю», – розповіли «Вголосу» фахівці.

Московська церква поступово втрачає «клієнтів»

Та з початком російської агресії українці почали покидати «церкву ФСБ». Так, за даними Міністерства культури України, впродовж 2014 – 2017 років у 20 областях зафіксували близько 80 переходів громад з Московського до Київського патріархату. Наймасовіші переходи відбулися в Тернопільській та Рівненській областях.

Окрім того, як свідчить статистика, Київський Патріархат в Україні підтримує більше людей, ніж Московський. У Хмельницькому, Дніпрі та навіть Миколаєві більшість українців хочуть все ж молитися у церкві Київського патріархату УПЦ.

Дані: International Republican Institute

У розмові з кореспондентом «Вголосу» наше інсайдерське джерело говорить, що, спостерігаючи таку динаміку, московські попи у майбутньому почнуть вдавати «мучеників за православну віру». І тоді можливі будь-які провокації.

«Часто буває так, що акції у Києві, Запоріжжі, Вінниці, Харкові лише додають ваги заявам священиків у погонах від ФСБ. Вони говорять своїм вірянам про те, що в Україні почалося «полювання на відьом». 7 січня у Дніпрі активісти зірвали службу у Троїцькій церкві Московського патріархату. 8 січня у Вінниці під будинок єпархії УПЦ Московського патріархату в межах флешмобу #принесиляльку окрім іграшок принесли ще й труну. У Чорноморську в ніч проти 10 січня невідомі пограбували і розгромили Свято-Покровський храм МП. Також треба згадати спробу підпалу 25 січня МАФу, що представники КП незаконно встановили на місці розкопок Десятинної церкви у Києві.  Таких подій останнім часом в Україні вистачає. Результат: громади, що підтримують московський патріархат, асоціюють УПЦ КП з радикалізмом. Налякані віряни, наші з вами співгромадяни, туляться до своїх московських «захисників». А в цей час потужна російська пропаганда під гаслом «захистимо віру» – мобілізує «вату». І тут головне: не робити за Москву їхню брудну роботу», –розповіло джерело «Вголосу».

Як зазначає співрозмовник «Вголосу», у планах Москви – відкрити в Україні внутрішній фронт, роздмухати ворожнечу за конфесійною ознакою.

«Українські патріоти мають насамперед діяти обережно. Київський патріархат рано чи пізно відправить агентуру МП в небуття. Він чудово з цим впорається. Особливо, якщо українські патріоти допоможуть з просвітницькою кампанією, що буде ґрунтуватися на позитиві, а не на негативі. У рамках закону та здорового глузду», – розповіло джерело «Вголосу».

Автор: Марія Бойко, «Вголос»