НПН / Новини / Польща просить США накласти санкції на будівництво “Північного потоку-2”

Польща просить США накласти санкції на будівництво “Північного потоку-2”

Про це йшлося на переговорах прем’єра Польщі Моравецького з держсекретарем США Тіллерсоном

Польща просить США поширити санкції на будівництво газопроводу “Північний потік-2” між Росією та Німеччиною. Про це заявив прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький після зустрічі з державним секретарем США Рексом Тіллерсоном, передає Gazeta Prawna.”Ми хочемо, щоб будівництво газопроводу “Північний потік-2″ охоплювалося режимом санкцій закону США від 2 серпня 2017 року, в якому йдеться, зокрема, про санкції проти Росії”, – заявив Моравецький.

Моравецький підкреслив, що попередня інтерпретація закону не задовольнила Польщу.

“Попереднє тлумачення цього документа Державним департаментом США було для нас неоднозначним і незадовільним. Це дуже важливий момент для нас в наших переговорах зі США. І мова не тільки про нашу енергетичну безпеку, а й про безпеку всього регіону”, – додав Моравецький.

Реалізацію проекту “Північний потік-2” вартістю майже 10 млрд євро “Газпром” і його партнери мають намір розпочати в квітні 2018 року. Передбачається, що 1200-кілометровий газопровід буде прокладений через Балтійське море і з’єднає Росію і Німеччину, минаючи Україну, Польщу та країни Балтії. Потужність газопроводу буде вдвічі більшою, ніж у першого “Північного потоку”, а будівництво планують завершити до кінця 2019 року.

Київ виступає категорично проти цього будівництва, називаючи його політично вмотивованим і пропонуючи ЄС створити консорціум із залученням європейських компаній для управління чинними більш ефективними маршрутами транспортування через Україну.

Про свою незгоду з проектом “Північний потік-2” заявила також низка країн ЄС, зокрема Польща і Литва.