НПН / Новини / Через санкції “Альфа-банк” відмовився обслуговувати російський ВПК

Через санкції “Альфа-банк” відмовився обслуговувати російський ВПК

“Альфа-банк” – останній в Росії приватний банк в першій десятці за розміром активів – припиняє обслуговування російських оборонних підприємств у зв’язку з новим пакетом санкцій США.

Про це повідомив перший заступник голови ради директорів банку Олег Сисуєв, передає російський фінансовий портал Finanz.ru.

За його словами, на підприємства ОПК, що потрапили під американські санкції, були направлені повідомлення від “Альфа-банку” про те, що операції з ними в подальшому неможливі. Він додав, що банк намагається “максимально скоротити ризики”.

Вони, зокрема, включають повне відключення від фінансової системи США, заборону на рахунки в американських банках і арешт активів на території Штатів. Такі заходи закладено у новий закон про санкції, який був прийнятий в США в серпні і вступив в силу в листопаді. Він передбачає покарання для фізичних та юридичних осіб, що беруть участь в “значних угодах” з російськими оборонними підприємствами або розвідувальними структурами, перелік яких був опублікований в кінці жовтня і включає більше 30 компаній, у т.ч. “Сухий”, “Туполєв”, “Калашников” , “Іжмаш”, “Рособоронекспорт”, а також ФСБ, ГРУ та Службу зовнішньої розвідки.

Санкційний пакет вже поставив під загрозу фінансування російського держоборонзамовлення, на яке в 2017 році було виділено 1,7 трильйона рублів: в вересні, через кілька тижнів після того, як закон пройшов усі процедури й був підписаний Дональдом Трампом, уряд Росії був змушений заморозити виділення коштів для декількох проектів.

Окрім Альфа-банку під загрозою санкцій знаходяться найбільші державні кредитні огранізації – “Сбербанк” та ВТБ. Вони забезпечують до 90% кредитів, які отримують підприємства російського ВПК і які згодом, за підсумками виконаних робіт, “гасить” уряд.