НПН / Новини / Квасневський про польсько-українські відносини: Буде помилкою, якщо діалог опиниться в руках націоналістів

Квасневський про польсько-українські відносини: Буде помилкою, якщо діалог опиниться в руках націоналістів

На його думку, порозуміння можна досягти під час обговорення всіх історичних фактів

Не можна дозволяти вести польсько-український діалог націоналістам. Таку думку висловив президент Польщі в 1995-2005 роках Олександр Квасневський в інтерв’ю для “112 Insight International“.

“Буде великою помилкою політичних лідерів наших країн, якщо польсько-український діалог буде в руках націоналістів з двох боків, тому що тоді ми не знайдемо відповіді, як розмовляти, не знайдемо ідеї, як створити майбутнє, як організувати співпрацю. Я б пропонував лідерам наших країн почати серйозний діалог про історію”, – сказав він.

На його думку, порозуміння можна досягти під час обговорення всіх історичних фактів.

“Історію ми вже не змінимо. Вона була дуже трагічна, оцінки були різні. Але вона вже була. Є хороший приклад того, що сталося між Польщею і Німеччиною або між Німеччиною і Францією після війни. Це називається процес примирення. І він пов’язаний з тим, що починається діалог, що немає жодних табу, що спокійно серед академіків, істориків, артистів, людей молодого покоління ми говоримо про все, що сталося, які факти, чому це так, що сталося, і тоді можна виробити взаєморозуміння”, – вважає Олександр Квасневський.

Крім того, він передбачає, що у відносини між Україною та Польщею може втручатися Росія.

“По-моєму все, що зараз відбувається, допомагає Росії. Я не знаю, наскільки вони впливають на це, скрізь у світі говорять, що Росія впливає на все. І на вибори, і так далі, але я дивлюся на це спокійно”, – додав екс-президент Польщі.

Нагадаємо, що відносини між Україною і Польщею останнім часом загострюються. Нещодавно у польському МЗС заявили, що підготували список українців, яким буде заборонено в’їзд до країни. А перед цим президент Польщі закликав українського колегу Петра Порошенка і прем’єра Володимира Гройсмана не призначати на керівні посади людей з антипольськими поглядами.

Конфлікт почався в 2016 році після того, як Україна визнала ОУН-УПА і почала перейменовувати вулиці на честь їхніх лідерів у рамках декомунізації вулиць. Тоді польський сейм у відповідь прийняв резолюцію щодо Волинської трагедії, назвавши її геноцидом польського народу.

Крім того, непорозуміння виникли і після того, коли українські прикордонники не впустили на територію України мера Перемишля Роберта Хому. СБУ оголосила його персоною нон ґрата і заборонила в’їзд на п’ять років за підтримку в Перемишлі в 2016 році “маршу орлят”, який організували націоналістичні організації. Але через місяць Україна виконала прохання Польщі і скасувала заборону.