НПН / Новини / Чому закарпатські угорці перекручують мовне рішення Венеціанської комісії?

Чому закарпатські угорці перекручують мовне рішення Венеціанської комісії?

Днями Європейська комісія «За демократію через право», більше відома як «Венеціанська комісія», опублікувала рішення щодо мовних положень Закону України «Про освіту», в якому вказано, що «права угорськомовної меншини та інших меншин країн-членів ЄС можуть бути дотримані без внесення змін до сьомої статті закону», тобто тієї, якою встановлюється мова навчання. Отже, Венеціанська комісія визнала, що ніяких утисків прав національних меншин в Україні, про які «горланить» на весь світ офіційний Будапешт немає!

Про це “НПН” стало відомо на сайті “Groza-News.com.ua”.

Більше того, 30 листопада в Закарпатті перебували окремі представники посольств країн-членів Європейського Союзу та Представництв ЄС в Україні з метою оцінки стану забезпечення прав національних меншин в області, і їх заява шокувала громадськість, яка, під впливом постійного “плачу угорців Закарпаття” про утиски, почула наступне: «Національні меншини в Україні мають достатньо широкі права і добре захищаються законодавством України. Навіть не у всіх країнах ЄС національні меншини мають таку підтримку на законодавчому рівні». В першу чергу, йшлося про закарпатських угорців.

Пересічному мешканцю нашої області стало очевидно, що саме Угорщина провокує конфлікт і намагається «вставити палиці в колеса» намірам України стати повноправним членом ЄС.

Здавалося б, на цьому повинна бути крапка в суперечці України та Угорщини стосовно освітнього закону. Але…

Не йметься. Одразу ж після оприлюднення рішення, Угорщина, знову ж таки у формі шантажу (вибачте, але так), в особі міністра закордонних справ і зовнішньої торгівлі пана Сіярто заявила , що  «Угорщина не може підтримувати прагнення України у міжнародній політиці до тих пір, поки Україна не внесе зміни до ст. 7 Закону України «Про освіту». На переконання урядовця, з документа “Венеціанки” зрозуміло, що “правильне рішення” – внесення змін у 7 статтю. Пане Сіярто – де Ви це прочитали?

12 грудня в інтерв’ю угорському медіа-холдингу «МТІ» уповноважена прем’єр-міністра Угорщини з питань автономізму за кордоном К.Сілі заявила, що «Угорщина вимагає, щоб український уряд взяв до уваги висновки «Венеціанської комісії» та невідкладно вніс зміни до Закону». Також К.Сілі повідомила, що «Комісія вивчила положення Закону й зазначила у висновку «неприйнятними» ті положення, які обмежують навчання нацменшин рідною мовою.

Пані Сілі, де Ви це прочитали у висновку? Які саме пункти статей Закону обмежують права нацменшин? 

В унісон заяві П.Сіярто 12 грудня Товариство угорської культури Закарпаття (керівники В.Брензович, І.Орос, Й.Борто) прийняло та оприлюднило заяву, в якій наголошується, що «висновок Венеціанської комісії звертає увагу на проблеми, які були порушені Товариством». У заяві повідомляється, що «висновок підтримав позицію національних меншин, згідно з якою  єдине вирішення проблеми –внесення змін до статті 7 Закону та заміна чинного положення на більш виважений й чітко сформульований текст». Товариство угорської культури Закарпаття сподівається, що «керівники Української держави, відповідно до наданих ними обіцянок, візьме до уваги висновок й сприятиме внесенню  таких змін до статті 7 Закону, що не звужуватимуть право національних меншин на навчання рідною мовою».

Всі наведені заяви оприлюднюються переважно на регіональних угорськомовних інформаційних ресурсах , знову й знову вводячи в оману угорців Закарпаття.

Шановні керівники Товариства угорської культури Закарпаття, у рішенні «Венеціанської комісії» жодним чином не йдеться про необхідність внесення змін до статті 7 Закону. Мова йде тільки про перехідні положення!!!

  • повною мірою використовувати гнучкість, передбачену п. 4 ст. 7, при ухваленні імплементаційного законодавства для забезпечення значного рівня викладання офіційними мовами ЄС для відповідних меншин;
  • продовжувати забезпечувати достатню частку освіти мовами меншин у початковій та середній школі, на додаток до вивчення державної мови;
  • покращити якість викладання державної мови (для представників меншин);
  • внести зміни до перехідних положень закону «Про освіту», забезпечивши довший перехідний період для поступового здійснення реформи;
  • звільнити приватні школи від нових мовних вимог відповідно до статті 13 Рамкової конвенції;
  • розпочати в рамках виконання нового закону «Про освіту» новий діалог із представниками національних меншин та усіх зацікавлених сторін щодо мовного питання у освіті;
  • забезпечити, щоби виконання Закону не загрожувало збереженню культурної спадщини меншин та безперервності вивчення мов меншин в традиційних школах.

Пане Сіярто, шановні керівники Товариства угорської культури Закарпаття, Венеціанська комісія підкреслила, що сприяння посиленню державної мови та її обов’язковість для всіх громадян України є законною і навіть похвальною метою держави.

Те саме стосується державних заходів для вивчення мови всіма громадянами, які є шляхом до подолання існуючих нерівностей та сприяють ефективнішій інтеграції в суспільстві осіб, що належать до національних меншин.

Залишається сподіватися, що Угорщина правильно зрозуміла висновок «Венеціанської комісії», яка визнала, що ст. 7 ніяким чином не звужує права національних меншин в Україні.  Але в Угорщині найближчим часом вибори…..