НПН / Новини / Розчарувалися в Росії: соціолог зазначила на показові зміни серед жителів Донбасу

Розчарувалися в Росії: соціолог зазначила на показові зміни серед жителів Донбасу

На окупованих територіях Донбасу, які раніше були захоплені бойовиками, спостерігаються важливі зміни, мова йде про їх небажання відділятися від України.

Так вважає відомий український соціолог, директор фонду “Демократичні ініціативи” Ірина Бекешкіна, передає zn.ua.

“Раніше переважала регіональна приналежність – люди вважали себе, перш за все, жителями свого регіону. Зараз вже переважає відчуття себе громадянином України. По-друге, жителі Донбасу більше не хочуть від’єднуватися від України. Звичайно, маю на увазі людей, які живуть на контрольованих територіях. ще в на початку 2015 р 35% населення цих регіонів хотіло приєднатися до Росії. А вже в липні від них залишилося 5%, і надалі ця цифра не росла. Треба зауважити, що за останні два роки громадську думку на подив стабільно, стабільно в цьому регіоні і в цілому, я б сказала, по Україні – стабільно в ставленні до проблем Донбасу”, – сказала український соціолог.

Російський вектор зламався, люди розчарувалися в Росії, розповіла Бекешкіна.

“Підтримувати самостійність якийсь “ДНР” або “ЛНР” взагалі ніхто не хоче, принаймні в нашу вибірку такі не потрапили. Їх прихильники, можливо, просто відмовляються брати участь в опитуваннях. Але ж раніше про це йшлося, тому є підстави говорити про зрушення. Ще одне показова зміна: раніше, наприклад в 2015-му, 40% вважали, що Україні необхідно федеративний устрій. Тепер таких залишилося 22%. При цьому я не перебільшую українськості більшості цих людей. Їх загальний настрій, мені здається, добре передала одна жінка на фок з-групі в Маріуполі: “Ну, ми ж думали, що буде, як в Криму. А так, як в Донбасі, – ні, не хочемо “, – додала політолог.