НПН / Новини / Правовий нігілізм чи правове співтовариство?

Правовий нігілізм чи правове співтовариство?

14 – 22 жовтня 2017 року Російська Федерація проводитиме Всесвітній фестиваль молоді і студентів (World Festival of Youth and Students), до участі в якому запрошено молодь з різних країн світу.

У програмі заходу заплановано відвідування іноземними делегатами тимчасово окупованої внаслідок збройної агресії Російської Федерації території України – міст Севастополя та Сімферополя (Автономна Республіка Крим, Україна).

Така новина не може не сколихнути свідому частину людей, зокрема молодь, яка сприймає суспільні перетворення та формування громадянського суспільства максимально органічно. І це стосується тих місць світу, де молодь вважає себе прогресивною частиною суспільства, від якої залежать більшість життєво необхідних суспільних перетворень.

Так, мова йде про молодь більшості країн світу, яка небайдужа до тих викликів сьогодення, соціальної несправедливості та експлуатації одних людей іншими, про молодь, яка об’єднана в асоціації, рухи, профспілки та інші спільноти заради перетворення сьогоднішніх суспільств у кожній з країн світу у справедливі комфортні оселі завтрашнього майбутнього без війн, насилля та експлуатації.

Мова йде про молодь, яка не наївно вірить у силу права, а яка бере участь у реалізації вказаного принципу міжнародного діалогу безпосередньо і, як не дивно, вимагає його чіткого дотримання.

Ми не можемо нехтувати принципами неухильного дотримання норм міжнародного права, якщо самі визначили цей шлях, так само і не можна будувати правове національне та міжнародне співтовариства, занапастивши такі принципи.

Сьогодні, в офіційних повідомленнях організаторів Всесвітнього фестивалю, про який піде мова далі, українські міста Севастополь та Сімферополь зазначаються як частини регіонів Росії. Фактично декларовані цілі Всесвітнього фестивалю молоді і студентів стосовно збереження цінностей миру і демократичних принципів перекреслені та викинуті на смітник. Ким? Самими організаторами з Москви. Хіба це не зневага? Хіба це не маніпуляції  молоддю?

Адже однією з основ міжнародного права є повага до суверенітету та дотримання територіальної цілісності незалежної держави. Невже в Росії забули про це? Невже в Москві забули про принципи неухильного дотримання норм міжнародного права? Невже це пусті слова та нікчемне гасло?

Напевне, що ні. Просто хтось вирішив у Москві, що весь світ переконати у неспроможності незалежної України буде складніше, ніж просто запросити молодіжне світове співтовариство на черговий захід, принизивши Україну з її державним суверенітетом та територіальною цілісністю та продемонструвати світові, що Москва – це, центр молоді, який схвалює злочинну політику країни-агресора і не несе за це жодної відповідальності. А вже потім – все інше…

Що ж, хочеться вірити, що у світі знайдуться впливові та незалежні від Кремля сили, молодіжні об’єднання, які нагадуватимуть на весь світ, про дотримання принципів міжнародного права (це і Статут ООН, і Резолюції Генеральної Асамблеї ООН «Територіальна цілісність України» A/Res/68/262 від 27 березня 2014 року та «Стан з правами людини в Автономній Республіці Крим та м.Севастополь» A/Res/71/205 від 19 грудня 2016 року, і Бакинська Декларація та Резолюції Парламентської Асамблеї ОБСЄ, а також багато інших двосторонніх міжнародних договорів, сторонами яких є Росія і Україна) та про те, що з молоддю потрібно рахуватись, врешті решт.

Хочеться вірити, що більшість учасників Всесвітнього фестивалю молоді і студентів виявлятимуть повагу до України, незважаючи на тиск з боку Росії, не порушуватимуть державний кордон України і дотримуватимуться як міжнародного, так і національного законодавства.

Та, напевне, краще за все було б зібратись всьому прогресивному молодіжному співтовариству, незалежно від політичних забарвлень, саме в Україні та провести альтернативний, справді демократичний, форум, покликаний зміцнити сучасний світ навколо найгостріших проблем людства та домовитись про конкретні кроки у подоланні наявних проблем.