НПН / Новини / Катастрофа MH17: Bellingcat назвала “єдиного правдоподібного” винуватця

Катастрофа MH17: Bellingcat назвала “єдиного правдоподібного” винуватця

Експерти Bellingcat в узагальнювальній доповіді до третьої річниці катастрофи рейсу MH17 назвали “Бук” номер 332 збройних сил РФ єдиним правдоподібним кандидатом на роль установки, що збила Boeing.

Такий головний висновок наводиться в узагальнювальній 72-сторінковій доповіді експертно-журналістської групи Bellingcat про крах літака “Малайзійських авіаліній” на сході України, опублікованій на сайті групи в понеділок, 17 липня, повідомляє DW.

“Російський “Бук” під номером 332, що належав 53-ій зенітно-ракетній бригаді збройних сил РФ, – це “єдиний правдоподібний кандидат” на роль пускової ракетної установки, що збила Boeing, який здійснював рейс MH17“, – йдеться в документі.

Bellingcat також піддала критиці версію російського концерну “Алмаз-Антей”, який зазначав, що малайзійський “Боїнг” був збитий з району поблизу сіл Зарощенське і Велика Шишівка, що знаходяться під контролем збройних сил України. Ці дані не підтверджуються ні свідченнями очевидців, ні інформацією з відкритих джерел, ні технічною оцінкою Ради безпеки Нідерландів, підкреслює Bellingcat.

“Жодних правдоподібних свідчень” знаходження українських “Буків” у районі катастрофи надано не було, відзначається в доповіді.

У доповіді Bellingcat відтворюється така версія подій: 23-25 червня 2014 року 53-а зенітно-ракетна бригада перевезла техніку з території РФ на позиції біля українського кордону. Серед цієї техніки була і установка “Бук” з номером 332, згодом помічена в Україні 17 і 18 липня 2014 року.

Ранком 17 липня “Бук” виїхав з Донецька на трейлері, попрямувавши на схід по контрольованій сепаратистами території, і досяг міста Сніжне. Потім “Бук” своїм ходом прибув на поле на південь від Сніжного, звідки випустив ракету, що збила малайзійський пасажирський лайнер, який здійснював рейс MH17. Ранком 18 липня установка була зафіксована на одному з відео на схід від підконтрольного сепаратистам Луганська без однієї ракети. Незабаром після цього “Бук” було перевезено назад до Росії, йдеться в доповіді Bellingcat.

Джерело: Укрінформ