НПН / Новини / «Порція фейкових документів» – СБУ про «секретні документи» про збиття «Боїнга» у ЗМІ Росії

«Порція фейкових документів» – СБУ про «секретні документи» про збиття «Боїнга» у ЗМІ Росії

6C877C27-B5BC-4052-80AF-BEC53E9FA1BA_w1023_r1_s

Російське видання «Совершенно секретно» опублікувало начебто копії секретних документів СБУ, які, як стверджує це видання, свідчать про «спецоперацію для знищення доказів» у справі рейсу MH17. Про цю публікацію активно писали російські ЗМІ. У Службі безпеки України у відповідь на запит Радіо Свобода щодо цих документів повідомили, що вони є «фейковими». Окрім того, текст на цих аркушах містить грубі граматичні і інші помилки та «русизми».

Про це “НПН” стало відомо на сайті “Радіо Свобода”.

22 травня на сайті російського видання «Совершенно секретно» повідомили, що у розпорядженні газети опинились копії секретних документів Служби безпеки України про проведення так званої спецоперації для знищення доказів збиття літака рейсу MH17 17 липня 2014 року. Видання опублікувало ці так звані документи і висновки, що, на його думку, начебто з них випливають: «У розстрілі Боїнга-777 рейсу MH17 винна нова київська влада – президент Порошенко і його генерали приховують правду і брешуть вже 3 роки; до цієї резонансної авіакатастрофи причетна військова авіація України; щоб замести сліди жахливого злочину, СБУ з кінця липня 2014 року проводила спеціальні заходи для знищення фактів спеціальної операції і всіх матеріалів, які вказували на присутність бойових літаків, які виконували бойові завдання 17 липня 2014 року», – мовиться у повідомленні.

Також журналісти зазначили, що передали ці «секретні документи СБУ» на експертизу одному із ветеранів Луб’янки, і той заявив, що ті виконані «за всіма правилами діловодства, заведеним ще за часів КДБ СРСР, чию школу пройшли і багато співробітників служби безпеки України».

Так, на першому аркуші йдеться про якусь «справу контррозвідувальної перевірки «Кацап»», яку заведено стосовно громадянина України, який начебто є свідком порушення законодавства українською армією.

Журналісти Радіо Свобода виявили низку грубих граматичних помилок та русизмів на цьому та інших аркушах представлених «документів».

Речення: «Підставою для заведення «СКП» послугували отримані в процесі контррозвідувального пошуку на проблемних територіях Луганської області оперативні дані, які вказують на наявність у поведінці та діях об’єкта ознак причетності до спеціальних служб РФ та зламання державного устрою України».

Одразу ж виникає питання: що означає поняття: «проблемні території Луганської області»? Окрім того: «зламання державного устрою», «офіційно співробітничають». А далі вислів «проводе бесіди» – є калькою і ймовірно невдалою спробою перекласти з російської «вести разговор». (Див нижче підкреслені і інші помилки на цьому ж аркуші).

FE4FE997-4211-42E9-A0B2-6D6EE697F566_w650_r0_s

Помилки є і на другому аркуші: події, що сталося, а вірно – подія, що відбулась; «Грабово», а вірно – «Грабове»; Донецької і Луганської областях – а має бути: Донецької і Луганської областей» та інші.

82171FBF-76CB-4E10-8467-CC8A6752B6F5_w650_r0_s

0E5195EB-6F74-4DDC-94EC-26DA75D06EEC_w650_r0_s

Багато помилок є і в інших текстах із російського сайту, на кшталт «гражданського літака».

Є в публікації російського сайту і фактичні й логічні помилки. В одному з оприлюднених текстів ідеться про «ротацію військовослужбовців, які виконували свої обов’язки на території селища Грабово» – а це селище Грабове на час збиття літака було вже на непідконтрольній українським військам території, і українських військовослужбовців там не було.

А згаданий вище «Кацап», за текстом, «вказує, що являється (так у тексті – ред.) безпосереднім свідком та має докази порушення законодавства з боку представників української армії та авіації а саме розстрілу цивільного повітряного судна у небі 17.04.2014 року». Отже, навіть якби вірити цьому текстові, згадана особа лише стверджує, що є свідком і має докази знищення літака українськими військами – тоді як у самій публікації російського видання вже говориться про спецоперацію українських спецслужб, що нібито мала ліквідувати докази цього знищення – існування яких, таким чином, перетворене з заяв однієї людини на нібито реальний факт.

На інформаційний запит Радіо Свобода щодо представлених «документів» у Службі безпеки України відповіли, що ці папери є «фейковими».

«Ця публікація є черговою спробою провести інформаційну операцію проти України. ФСБ через підконтрольні їй ресурси вкинули в інформаційний простір порцію фейкових документів. Ми не будемо опускатися до рівня ФСБ і доводити, що вказані «документи» є грубою підробкою – це видно навіть непрофесіоналові», – відповіли у Службі безпеки України.

Слід додати, що у матеріалі «Совершенно секретно» нічого не сказано про звіт про розслідування міжнародної Спільної слідчої групи під керівництвом прокуратури Нідерландів. Російські ЗМІ, а також проросійські в інших країнах, активно повідомили про публікацію «Совершенно секретно» і вийшли із гучними заголовками, на кшталт «Київ знищує докази трагедії MH17».