НПН / Новини / Українська спецслужба в топі світових новин, – попереджено серію терактів на Євро 2016

Українська спецслужба в топі світових новин, – попереджено серію терактів на Євро 2016

eeea4b4e95a6995e757892429beb19b1

Загалом, в результаті оперативної комбінації громадянину Франції було передано 125 кг тротилу, 2 протитанкові гранатомети РПГ, 18 пострілів до них, 5 автоматів Калашникова, більше 5 тис. патронів.

6 червня, в СБУ повідомили про затримання француза, який планував мінімум 15 терактів у Франції під час Євро-2016, зокрема – підрив мечеті, синагоги, адмінбудівель. Зокрема, у грудні минулого року іноземець прибув в Україну і почав налагоджувати зв’язки з військовими формуваннями на сході під виглядом волонтерства. Згодом виявилося, що він був незадоволений політикою своєї країни щодо міграції, глобалізації та мусульманства.

Про це “НПН” стало відомо на сайті “Политрада”.

Загалом, в результаті оперативної комбінації громадянину Франції було передано 125 кг тротилу, 2 протитанкові гранатомети РПГ, 18 пострілів до них, 5 автоматів Калашникова, більше 5 тис. патронів, 100 детонаторів та інші речі військового призначення.

В СБУ не виключають російський слід, оскільки умовою француза був супровід зброї і вибухівки  через держкордон громадянином України, що в подальшому могло бути використано для звинувачення нашої держави у сприянні тероризму і, як наслідок, – блокування євроінтеграційних перспектив і довгоочікуваного безвізового режиму для українців. Така собі чергова «многоходовочка» від злобного троля з відомим прізвиськом.

Знаковим у цій резонансній спецоперації є сам факт оперативності і дієвості української спецслужби в умовах реальної терористичної загрози. І якщо для України на даний час головною є масштабна загроза фінансованого Росією тероризму на сході держави, то «стара Європа», зважаючи на реальні загрози від бойовиків ІДІЛ, уже давно живе в режимі постійного ахтунгу.

625ca337a3bedae42604d30715a3d6ce

Суб’єктивне бачення європейськими інституціями ролі СБУ у забезпеченні безпеки на європейському континенті, інколи доволі скептичне, уже давно спростовується реальними здобутками і досягненнями.

Попри щоденну протидію терористам в зоні проведення АТО, Служба безпеки України ефективно протидіє й міжнародному тероризму. За даними прес-центру відомства, тільки за період 2015 та з початку 2016 року СБУ, у взаємодії з партнерськими іноземними спецслужбами на території країни виявлено та припинено функціонування каналу переправлення бойовиків ІДІЛ до «сирійсько-іранської зони», а також           10 пунктів, де терористи ІДІЛ очікували переправлення до країн Західної Європи.

В ході ліквідації каналів нелегального переправлення членів ІДІЛ та членів їх родин з країн Кавказу та Центральної Азії до сирійсько-іракської зони та у зворотному напрямку транзитом через територію нашої держави, виявлено 35 прихильника вказаної терористичної структури з числа іноземних громадян. Стосовно 27 іноземців з їх числа були прийняті рішення про примусове повернення до країн походження.

При цьому, виявлено та затримано в порядку ст. 582 КК України 6  іноземних громадянин (4 – громадяни Російської Федерації, 1 громадянин Республіки Казахстан та 1 громадянин Республіки Узбекистан) із числа членів міжнародних терористичних організацій ІДІЛ та «Фронт ан-Нусра», які перебували у розшуку за лінією Інтерполу за вчинення кримінальних правопорушень за межами України.

У прихильників та членів ІДІЛ в Україні вилучено 10 одиниць вогнепальної зброї з комплектуючими, глушниками та набоями до неї, гранати, військове спорядження (оптичні приціли, магазини до автоматичної зброї тощо), пластид, компоненти саморобних вибухових пристроїв, схеми та відео по їх виготовленню, символіку та документи зазначеної терористичної структури, велику кількість оригінальних та підроблених бланків паспортів, банківських карт різних країн світу тощо.

Як наголосив сьогодні Голова спецслужби, генерал армії В.Грицак, – «Ця спецоперація вгамує скептицизм тих, хто говорить про неефективність українських спецслужб»).

«Європейська спільнота зрозуміла роль і місце СБУ в попередженні надзвичайно серйозних злочинів, а саме – злочинів терористичного характеру», – резюмував В.Грицак. Високу оцінку діям оперативників спецслужби уже встигли висловити українські та міжнародні експерти, вітчизняні фахівці в галузі державної безпеки та протидії тероризму.

Роботу спецслужби уже відзначили колишній заступник голови СБУ О.Скипальський та екс-керівник Головного слідчого управління СБУ В.Вовк.

Як стало відомо згодом, МЗС Франції також підтвердило факт затримання на території України громадянина Франції, який намагався вивезти з країни велику партію зброї і вибухівки.

Наразі маємо чіткий сигнал: протидія тероризму – пріоритет для СБУ не тільки в частині внутрішнього українського виміру, а й на міжнародному і світовому рівні. А результатом буде як довіра міжнародних партнерів, так і впевненість у виключно позитивних наслідках повноцінного приєднання України до європейської родини.