НПН / Новини / Вакцина проти коронавірусу американської компанії Moderna показала майже 95% ефективності (це дуже добре)

Вакцина проти коронавірусу американської компанії Moderna показала майже 95% ефективності (це дуже добре)

Слідом за вакциною від Pfizer та BioNTech американська компанія Moderna заявила про успішність своєї вакцини на 94,5%.

Про це повідомляє BBC.

Компанія вважає, що «це великий день», бо попередні дані показують дуже високу ефективність її вакцини і додають упевненості, що пандемію вдасться подолати.

Так, у дослідженні вакцини (третій, завершальний етап) взяли участь 30 тисяч американців, половині з яких дали дві дози вакцини з інтервалом у 4 тижні. Іншій половині кололи плацебо. Аналіз ґрунтувався на перших 95 учасниках експерименту з цих 30 тисяч, які захворіли на COVID-19.

Виявилось, що з 15 тисяч, які отримали вакцину, інфікувались лише 5 учасників дослідження, а з інших 15 тисяч, яким вкололи плацебо — захворіли 90 людей. Звідси й ефективність у 94,5%.

Також у компанії уточнили, що з 95 хворих 11 людей мали важку форму захворювання, але жоден з них не вакцинувався від коронавірусу.

Результат у 94,5% є дуже добрим, наприклад, Всесвітня організація охорони здоров’я казала про необхідність створення вакцини з ефективністю понад 50%, щоби розпочати вакцинацію населення.

В Moderna вже заявили про намір подати заявку на реєстрацію вакцини у найближчі тижні.

Чи не найбільша перевага вакцини Moderna над препаратом від Pfizer та BioNTech — вона не потребує зберігання при наднизьких температурах (мінус 70 градусів за Цельсієм). Вакцина Moderna не псується за стандартних температур холодильника — 2-8 градуси.

Питання ще залишаються

Звісно, поки щодо цієї вакцини зрозуміло далеко не все. Зокрема, поки не можна сказати, скільки протримається імунітет, який дає вакцина від Moderna. Також немає остаточних даних щодо ефективності серед літніх людей, у яких найбільша смертність від коронавірусу.

Водночас у коментарі BBC головний лікар компанії Тал Закс запевнив, що вакцина не втрачає ефективність з віком пацієнтів.

Крім цього, ще не відомо, як саме діє вакцина: запобігає ускладненню хвороби в людей чи також і її поширенню.

Попри це, президент Moderna Стівен Хоуґ наголосив, що в разі необхідності екстреного застосування вакцини компанія буде готова розпочати її відправку по США «майже через декілька годин».

Moderna планує випустити до кінця року 20 мільйонів доз вакцини для США, декілька мільйонів доз вже готові, їх можуть відправити одразу після отримання дозволу від контролюючих органів країни.

Що за вакцина Pfizer?

9 листопада компанії Pfizer та BioNTech (зі США та ФРН відповідно) оголосили про те, що їхня вакцина продемонструвала ефективність понад 90% на фінальному етапі випробувань. Євросоюз одразу ж заявив про намір закупити 300 мільйонів доз цієї вакцини.

Проте розраховувати, що вона скоро надійде в аптеки, не варто.

Підписуйтесь на #НПН# в Telegram-канал https://t.me/npn_net_ua. Отримуйте тільки самі свіжі новин