НПН / Новини / Посол Білорусі в Словаччині подав у відставку. Він першим з білоруських дипломатів підтримав протести

Посол Білорусі в Словаччині подав у відставку. Він першим з білоруських дипломатів підтримав протести

Посол Білорусі в Словаччині Ігор Лещеня повідомив, що подав заяву про відставку. Це сталося через два дні після того, як дипломат записав відеозвернення, в якому підтримав протести після президентських виборів.

Про це він заявив в інтерв’ю білоруському виданню Tut.by.

«Це логічний крок, оскільки як посол я призначений чинним президентом і передбачається, що повинен проводити визначену ним політику. МЗС вважає, що виражена в моїй заяві громадянська позиція вийшла за ці межі», — повідомив він.

Указ про його відставку президент країни Олександр Лукашенко поки не підписав.

Як посол підтримував протести?

Ігор Лещеня працює в МЗС з 1994 року. З 2002 по 2006 роки він був помічником президента із зовнішньополітичних і зовнішньоекономічних питань. Послом в Словаччині був призначений у 2016 році.

Двома днями раніше, 16 серпня, він записав відеозвернення, в якому заявив, що солідарний з білорусами, які беруть участь в протестних акціях.

«Як і всі білоруси, я шокований історіями про тортури й побиття громадян моєї країни», — заявив Лещеня, ставши першим з чинних білоруських послів, хто підтримав протести.

Що відбувається в Білорусі?

9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента. За остаточними результатами, за чинного главу держави Олександра Лукашенка (він 26 років на посаді) нібито проголосували 80,1% виборців, а за опозиційну кандидатку Світлану Тіхановську — 10,1%.

Незгодні з результатами люди щодня виходять на акції протесту в різних містах Білорусі, а на великій кількості підприємств працівники влаштовують страйки. Силовики перші дні жорстко придушували ці акції, застосовуючи водомети, світло-шумові гранати та гумові кулі, однак з 13 серпня це припинилося, влада, вочевидь, змінила тактику.

Учасники акцій протесту вимагають проведення чесних виборів, звільнення ув’язнених та відставки Лукашенка.

Сам Лукашенко наполягає на своїй перемозі й не припиняє лякати розвалом Білорусі в разі його відставки. Також він вважає, що протестами керують з-за кордону і це вже «агресія проти Білорусі».

У зв’язку з цим Лукашенко декілька разів дзвонив Володимиру Путіну, аби отримати «гарантії безпеки».

Підписуйтесь на #НПН# в Telegram-канал https://t.me/npn_net_ua. Отримуйте тільки самі свіжі новин