НПН / Новини / «Поки ви мене не вб’єте — інших виборів не буде». Лукашенко зустрівся з протестувальниками. Ось що з цього вийшло (Відео)

«Поки ви мене не вб’єте — інших виборів не буде». Лукашенко зустрівся з протестувальниками. Ось що з цього вийшло (Відео)

Президент Білорусі Олександр Лукашенко вперше з початку протестів після виборів зустрівся з протестувальниками. Під викрики людей «Йди!» він заявив, що жодних перевиборів не буде.

Так, на поширених білоруськими ЗМІ відео видно, як Лукашенко виступив перед робітниками. Йому кричали «Забирайся!», на що президент відповів: «Відповідаю вам на це питання: можете ще покричати».

Згодом він запитав у людей, чи вважають вони останні вибори несправедливими й хочуть нові. Ті відповіли, що хочуть. Наступна репліка Лукашенка була такою: «Відповідаю вам на це питання. Ми провели вибори. Поки ви мене не вб’єте, інших виборів не буде».

Також Лукашенко нагадав, що зараз ведеться робота над варіантами зміни Конституції країни, які передбачають перерозподіл владних повноважень.

«Не можна цю Конституцію віддавати незрозуміло кому. Тому що буде біда», — підкреслив він.

Гарант запевнив, що готовий у цьому плані поділитися президентськими повноваженнями, але «не під тиском і не через вулицю».

Свій виступ він закінчив фразою: «Дякую, я сказав все, можете кричати “Йди”». Після цього він покинув трибуну.

Трохи контексту: у Білорусі співробітники держканалів та робітники заводу влаштували страйк, відмовившись виходити на роботу. Вони вимагають визнати недійсними результати виборів президента Білорусі, відправити у відставку главу ЦВК Лідію Єрмошину, припинити насильство над мирними громадянами, звільнити політв’язнів і скасувати цензуру в ЗМІ.

Що відбувається в Білорусі?

9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента. За остаточними результатами, за чинного главу держави Олександра Лукашенка (він 26 років на посаді) нібито проголосували 80,1% виборців, а за опозиційну кандидатку Світлану Тіхановську — 10,1%.

Незгодні з результатами люди щодня виходять на акції протесту в різних містах Білорусі, а на великій кількості підприємств працівники влаштовують страйки. Силовики перші дні жорстко придушували ці акції, застосовуючи водомети, світло-шумові гранати та гумові кулі, однак з 13 серпня це припинилося, влада, вочевидь, змінила тактику.

Учасники акцій протесту вимагають проведення чесних виборів, звільнення ув’язнених та відставки Лукашенка.

Сам Лукашенко наполягає на своїй перемозі й не припиняє лякати розвалом Білорусі в разі його відставки. Також він вважає, що протестами керують з-за кордону і це вже «агресія проти Білорусі».

У зв’язку з цим Лукашенко декілька разів дзвонив Володимиру Путіну, аби отримати «гарантії безпеки».

Підписуйтесь на #НПН# в Telegram-канал https://t.me/npn_net_ua. Отримуйте тільки самі свіжі новин