НПН / Новини / Довгоочікуваний прорив у Мінському процесі – імітація гучних перемир’їв відміняється

Довгоочікуваний прорив у Мінському процесі – імітація гучних перемир’їв відміняється

 

Сьогодні опівночі розпочалося втілення у життя ініціатив Володимира Зеленського з припинення вогню на Донбасі, демонструючи міжнародній спільноті безумовну готовність України рухатись на шляху до встановлення миру і спокою на Сході.

Зокрема, 26 липня 2020 року видано наказ Командувача Об’єднаних сил про дотримання повного і всеосяжного режиму припинення вогню. Командування Об’єднаних сил підтверджує, що даний наказ про припинення вогню відповідає справжнім заходам, які були визначені Тристоронньою контактною групою та вступили в силу з 00.00 годин 27 липня 2020 року.

Відповідні кроки Президента Україні одразу були позитивно оцінені США та Великобританією, представники дипмісій яких висловили “міцну підтримку” зусиль України щодо перемир’я на Донбасі та сподівання, що воно відкриє шлях до “повного та всебічного врегулювання створеного Росією конфлікту” на Сході.

На Twitter-сторінці Посольства США в Україні додатково було відзначено, що дотримання режиму припинення вогню дасть перепочинок цивільним громадам, які постраждали від “насильства, що триває понад шість років”.

Серйозність та раціоналізм намірів Президента Зеленського довести до логічного завершення збройний конфлікт на Донбасі, на відміну від “зусиль” у цьому напрямі Петра Порошенка, який за весь час свого президенства мало не щоквартально оголошував перемир’я, що завершувались черговими загостреннями на фронті, підтверджується тим, що штаб ООС вже забезпечив прибуття на першу лінію нашої оборони в Донецькій та Луганській областях спеціально відряджених українських військовослужбовців, більшість з яких мають чималий бойовий досвід та безпосередньо займалися профільними питаннями під час участі у миротворчих місіях під егідою ООН.

Згідно із повідомленням прес-центру ООС, такий крок дозволить не відволікати особовий склад підрозділів Об’єднаних сил від виконання бойових завдань та запобігти ймовірним провокаціям. Водночас, не позбавить українських воїнів можливості для самозахисту, як це гарантує 51 стаття Статуту ООН.

В той же час, члени політичної підгрупи ТКГ з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі відмічають, що в оголошеного Президентом перемир’я є тактичні плюси для України. Спільна заява Берліна та Парижа, які підтримують це перемир’я, вже є. Залишається забезпечити Володимиром Зеленським підписання відповідного документу під час нормандської зустрічі чотирма лідерами країн-учасниць, тим самим закріпити за Путіним статус сторони конфлікту і змусити росіян діяти більш конструктивно при вирішенні питань з відновлення миру на Донбасі.

Всі ці обставини та події навколо запровадженого перемир’я дають надію на те, що діючому керівництву країни вдасться досягти вагомих результатів з припинення кровопролиття на сході України, незважаючи на критику та перепони з боку попередників, які свого часу, попри гучні заяви та деклароване завзяття, так і не змогли хоча б зробити крок на зустріч цьому довгоочікуваному дню.