НПН / Новини / ЄС очікує, що Росія відповість на зусилля України щодо встановлення миру на Донбасі

ЄС очікує, що Росія відповість на зусилля України щодо встановлення миру на Донбасі

Боррель 23 липня провів зустріч зі ШмигалемВисокий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель привітав домовленість про встановлення режиму повного та всеосяжного припинення вогню на Донбасі з опівночі 27 липня.
Євросоюз сподівається, що Росія підтримає зусилля України, виконає Мінські угоди й використає свій вплив на незаконні збройні формування для встановлення миру на Донбасі. Про це заявив високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель на зустрічі із прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем 23 липня, повідомила Європейська служба зовнішніх зв’язків.

“Боррель високо оцінив зусилля президента Володимира Зеленського щодо виконання Мінських угод і підтвердив цілковиту підтримку суверенітету і територіальної цілісності України з боку Євросоюзу. Він привітав угоду про додаткові заходи щодо припинення вогню із 27 липня […] і підкреслив необхідність досягнення прогресу в імплементації заходів, погоджених під час паризького саміту “Нормандської четвірки” у грудні 2019 року”, – ідеться в повідомленні.

Глава європейського зовнішньополітичного відомства також підкреслив, що санкції Євросоюзу проти РФ залишаться чинними до цілковитого виконання Мінських угод.

Окрім того, Боррель і Шмигаль обговорили проведення реформ в Україні. Європейський чиновник запевнив, що Брюссель готовий і надалі надавати підтримку Україні в цьому напрямі, вказавши на необхідність реформ у судовій системі, прокуратурі та секторі безпеки.

Європейська служба зовнішніх зв’язків зазначає, що Боррель порушував питання про звільнення “орієнтованих на реформи чиновників”. Ішлося, зокрема, про відставку Руслана Рябошапки з посади генпрокурора і Якова Смолія – із посади голови Нацбанку.

Увечері 22 липня Офіс президента України повідомив, що тристороння контактна група під час  відеоконференції погодила режим повного та всеосяжного режиму припинення вогню на Донбасі з опівночі 27 липня. “Режим дотримання повного та всеосяжного припинення вогню у разі, якщо він буде дотриманий іншою стороною, є базовою передумовою реалізації Мінських домовленостей і відкриває шлях до виконання інших положень цих домовленостей”, – підкреслювали в повідомленні ОП.
Більше читайте тут: https://gordonua.com/ukr/news/politics/-jes-ochikuje-shcho-rosija-vidpovist-na-zusillja-ukrajini-po-vstanovlennju-miru-na-donbasi-1510704.html