НПН / За півроку СБУ попередила 3 теракти, затримала десятки бойовиків та агентів іноземних спецслужб – Іван Баканов

За півроку СБУ попередила 3 теракти, затримала десятки бойовиків та агентів іноземних спецслужб – Іван Баканов

За перше півріччя 2020 року Служба безпеки України попередила 3 теракти і затримала 4 фігурантів, причетних до їх підготовки. Про це заявив голова СБУ Іван Баканов, коментуючи підсумки роботи Служби за шість місяців поточного року.

«Боротися не з наслідками злочинів, а протидіяти їх скоєнню ‒ це важливий пріоритет нашої роботи. У кожного українця має бути впевненість у тому, що він та його рідні знаходяться у безпеці незалежно від того, якої він віри, політичної приналежності, або який у нього соціальний статус», – зазначив Голова Служби Іван Баканов.

За півроку суди винесли вироки особам, яких раніше затримала СБУ: 53 вироки – за посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, 28 – за терористичну діяльність.

Серед важливих здобутків СБУ – резонансна спецоперація щодо викриття і затримання генерал-майора Служби, який підозрюється у співпраці з російським ФСБ.

Також СБ України затримала керівника і учасників агентурної мережі спецслужб РФ, які збирали і передавали інформацію про українські військові об’єкти, учасників АТО/ООС тощо.

До Грузії екстрадовано одного з керівників «ІДІЛ» на прізвисько «Аль Бара Шишані», якого раніше СБУ затримала на Київщині.

Загалом же 254 іноземцям, причетним до тероризму та діяльності релігійно-екстремістських організацій, заборонено в’їзд в Україну.

Ще 45 вироків суду набули чинності, а саме 11 – за ознаками державної зради, 16 – створення терористичної групи чи терористичної організації̈, 1 – шпигунства.

За державну зраду до 12 років ув’язнення, зокрема, засуджено колишнього співробітника органів МВС, якого затримали під час спецоперації контррозвідники СБУ. А викритому на шпигунстві громадянину КНР рішенням суду призначено покарання у вигляді 10 років позбавлення волі. Окремо достроково припинено повноваження 5 іноземним дипломатам за діяльність, яка суперечить Віденській конвенції про консульські зносини.