НПН / Новини / Легалізація грального бізнесу: депутати остаточно підтримали закон

Легалізація грального бізнесу: депутати остаточно підтримали закон

Верховна Рада підтримала у другому читанні законопроєкт №2285-д «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор». Перед голосуванням парламент розглянув 3 445 правок до проєкту закону.

Законопроєкт у другому читанні підтримали 248 народних депутатів.

Документ запроваджує кримінальну відповідальність за організацію азартних ігор без ліцензії. Законопроєкт дозволяє розташовувати зали з ігровими автоматами тільки в готелях, які мають три-п’ять зірок, а в чотири-п’ятизіркових — казино.

Також народні депутати прописали вимогу розміщувати гральні заклади на відстані не менше 500 метрів від навчальних закладів, а також розширили коло людей, які могли б звернутися до суду із заявою про обмеження. Закон також передбачає онлайн-систему моніторингу ігрових автоматів.

Крім того, згідно з документом, резидентам держави-агресора буде заборонено мати гральний бізнес на території України. У державному бюджеті з’явиться спеціальний фонд підтримки медицини, спорту і культури, куди будуть надходити платежі за ліцензії.

Допустимий вік гравця азартних ігор, відповідно до проєкту закону, стартує від 21 року.

За ведення грального бізнесу без ліцензії кримінальна відповідальність (штраф від 170 до 680 тисяч гривень, за повторне порушення — від 680 до 850 тисяч гривень) або ж позбавлення волі.

Також штрафи можливі за низку порушень організаторів, наприклад, допуск до гри людей, молодших 21 року, — штраф близько 2 млн 360 тисяч гривень, а за повторне порушення — анулювання ліцензії.

Чому це важливо: гральний бізнес в Україні заборонений законодавчо з 2009 року. Однак з того часу оператори лотерей знайшли лазівку у законі, яку використовують для здійснення цієї діяльності. Цим законом діяльність грального бізнесу хочуть законодавчо урегулювати.

Нагадаємо, 19 грудня депутати спробували проголосувати за законопроєкт 2285-д. Однак депутатам не вистачило голосів для ухвалення законопроєкту в першому читанні, тому його відправили на доопрацювання.

16 січня Верховна Рада підтримала законопроєкт про легалізацію грального бізнесу у першому читанні, далі його доопрацьовували в комітетах.

Раніше уряд ухвалив рішення, яке забороняє займатися гральним бізнесом під прикриттям державних лотерей.

Підписуйтесь на #НПН# в Telegram-канал https://t.me/npn_net_ua. Отримуйте тільки самі свіжі новини