НПН / Новини / АТОвці мають право самі обирати санаторій для лікування

АТОвці мають право самі обирати санаторій для лікування

Цьогоріч на оздоровлення армійців виділили з держбюджету 50,5 млн грн.

Єдиною підставою для відмови у лікуванні в обраному закладі може бути відсутність у ньому належних умов відповідно до діагнозу особи, повідомляє Depo.Тернопіль з посиланням на “Народну армію“.

Раніше багатьом органи соціального захисту самостійно визначали, в який санаторій людина отримуватиме путівку, позбавляючи її права вибору.

Кабмін вніс зміни в Порядок забезпечення санаторно-курортними путівками учасників бойових дій та інвалідів війни та Порядок використання коштів, передбачених у держбюджеті на забезпечення лікування у санаторіях. Так, учасники АТО отримали право самостійно обирати лікувально-профілактичний заклад, залежно від медичних рекомендацій та власних вподобань.

Юрист-аналітик ГО “Юридична Сотня” Вікторія Лавренюк розповіла про механізм отримання путівки: “Учасник бойових дій або інвалід війни повинен перебувати на обліку в органах соціального захисту населення за місцем реєстрації або фактичного проживання. Він чи його законний представник подає заяву, медичну довідку лікувальної установи за формою № 070/о, копію посвідчення учасника бойових дій, копію документа, що підтверджує безпосереднє залучення особи до виконання завдань у районах проведення антитерористичної операції, паспорт, ідентифікаційний код та військовий квиток.”

Якщо їхати у санаторій з дружиною, то за її путівку доведеться сплатити повну вартість. Але, коли ж середньомісячний сукупний дохід сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує трьох прожиткових мінімумів (5 286 грн), то членам родин військовиків, окрім військовослужбовців строкової військової служби, надають путівки з 50% зниженням вартості.

Втім може бути і законна підстава для відмови у лікуванні в обраному місці. Це відсутність у закладі належних умов відповідно до діагнозу особи. В такому випадку орган соцзахисту має запропонувати інший санаторій.

“Якщо вам відмовляють у наданні інформації про санаторії, необхідно звернутися в письмовій формі до Державної служби у справах ветеранів війни та учасників АТО чи на гарячу лінію за телефонами,” – каже ВІкторія Лавренюк.

За даними Державної служби у справах ветеранів війни та учасників АТО, цьогоріч на санаторно-курортне лікування виділено 50 млн 526 тис. грн. За потреби у 2018 році цю суму буде збільшено за рахунок інших програм.

“Кошти виділяються пропорційно кількості людей, що стоять на обліку для забезпечення санаторно-курортним лікуванням. Тобто чим більше в даному районі претендентів на отримання путівки, тим більша сума спрямовується до органу соцзахисту,” – уточняє правник.

Термін перебування в санаторії учасників бойових дій та інвалідів війни становить від 18 до 21 дня.

Підписуйтесь на #НПН# в Telegram-канал https://t.me/npn_net_ua. Отримуйте тільки самі свіжі новини