НПН / Новини / Шахтарі страйкують. Які бізнес-інтереси Ахметова це вирішує?

Шахтарі страйкують. Які бізнес-інтереси Ахметова це вирішує?

З 30 червня під Офісом президента страйкують шахтарі. Вчора на акції залишилися лише представники підприємства Ріната Ахметова. З ними зустрілася в.о. міністра енергетики Ольга Буславець, яка заявила, що шахти компанії продаватимуть вугілля державним ТЕС. Однак шахтарі вимагають зустрічі з президентом. Чого хоче найбільший олігарх України від цих страйків та що відбувається в енергетиці загалом?

1

Чого хочуть шахтарі?

Безстрокову акцію протесту під офісом президента організувала Незалежна профспілка гірників. Туди приїхали працівники державних шахт «Селидіввугілля» та «Мирноградвугілля» та шахт «ДТЕК Добропіллявугілля» (в оренді компанії «ДТЕК» Ріната Ахметова до 2059 року).

За словами голови незалежної профспілки гірників, яка організувала акцію протесту, Михайла Волинця, вимоги протестуючих — погашення заборгованості з виплати зарплат, погашення боргів державних енергетичних компаній Центренерго, Держвуглепостач та Калуською ТЕЦ за вугілля, заборона імпорту російських та білоруських електрики та вугілля, а також звільнення голови енергетичного комітету Верховної Ради Андрія Геруса, відомого своєю критикою бізнесу Ріната Ахметова.

Вчора журналісту hromadske учасники акції сказали, що шахтарі з державних шахт вже поїхали. Залишилися гірники шахт Ахметова, які перебувають на простої меншу кількість часу та мають меншу, аніж гірники з державних шахт, заборгованість із зарплат.

«Шахтарі «Добропіллявугілля» на простої перебувають з 1 квітня. Це приватна компанія, куди набрали на роботу висококваліфікованих працівників, у яких були високі зарплати. Вони не звикли бути на простої. Профспілковий комітет «Добропіллявугілля» назбирав більше коштів на організацію страйку, тому мали більше можливостей для того, аби дістатися Києва», — пояснив hromadske Волинець.

Також шахтарів «Добропіллявугілля» вимагають від держави запустити шахти. Але, визнає Волинець, вимога не за адресою. Рішення про простій ухвалює власник шахт — Рінат Ахметов.

Разом з цим, у Міненерго з вимогою шахтарів вирішили погодитися. Там заявили, що державна компанія Центренерго, яка керує низкою ТЕС, купить у шахт приватних компаній (переважно «ДТЕК», який контролює цей ринок) 1,2 мільйона тонн вугілля. Це має повернути шахти з простою, хоча гірники таким заявам не вірять то продовжують просити особистої зустрічі з політичною верхівкою країни.

2

Чому шахтарям не платять зарплати?

Більшість вугільних підприємств України нерентабельні. Після зими ситуація погіршилася ще більше, а з початком карантину в енергетиці взагалі настала одна з найбільших криз за всю історію України.

Зароблених вугільними підприємствами коштів не вистачає на зарплату працівникам, тому останній рік уряд регулярно виділяє гроші на погашення боргів. За розрахунками профспілок, загальний розмір цієї заборгованості наразі складає 1,05 мільярда гривень. В уряді ж кажуть, що обсяг заборгованості зменшився до 127 мільйонів гривень після того, як Мінфін направив на зарплати шахтарям черговий транш у майже 340 мільйонів гривень.

3

Чому в енергетиці криза?

Наприкінці 2019 року українська промисловість — найбільший споживач електроенергії — «увійшла в піке». За підсумками року обсяги промислового виробництва впали на 1,8%, а вже у квітні 2020 року річне падіння промисловості (порівняно з квітнем попереднього року) збільшилося до 7,7%. Це потягнуло за собою падіння споживання електроенергії, яке, за розрахунками Міненерго, скоротилося на 9% або 14 мільярдів кіловат-годин.

Також напередодні зими уряд накопичив 2,57 мільйона тонн вугільних запасів, які так і не використали, бо, за даними Укргідрометцентру, наприклад у Києві метеорологічна зима цьогоріч так і не настала — вперше за 140 років спостережень.

Як наслідок, виробництво електроенергії на теплоелектроцентралях і теплоелектростанціях, які, крім електрики, забезпечують виробництво тепла, скоротилось. А через заповненість вугільних складів шахтам стало нема куди продавати вугілля, тому вони почали закриватися на простій. Станом на початок травня в Україні не працювали 95% вугільних підприємств. Згодом у травні з простою вийшли шахти «Павлоградвугілля» Ріната Ахметова, однак шахтарі решти вугільних підприємств так і не відновили повноцінної роботи.

Навесні ситуацію погіршив карантин — частина компаній та виробництв закрилася, а транспортні компанії зупинилися, що кардинально знизило попит на електроенергію. У цих умовах Україна ще й відновила імпорт електрики з Росії та Білорусі, стримуючи зростання цін на неї в Україні. Це ще більше дестабілізувало ринок, адже можливостей реалізувати вироблену українськими електростанціями енергію стало ще менше, що відповідним чином позначилося на попиті на вугілля.

4

Чого хоче Ахметов?

Щоб побороти кризу, уряд переглянув енергетичний баланс — умовний план, у якому містяться приблизні обсяги виробництва електроенергії всіма типами електростанцій. Вирішили зменшити обсяги виробництва атомної енергії, залишивши незмінними обсяги виробництва дорожчої «зеленої» енергії, оскільки держава має зобов’язання викуповувати її у повному обсязі.

Теплові електростанції постраждали менше, оскільки їхні потужності найчастіше використовують для того, аби балансувати енергосистему (вмикати їх, коли споживання електрики високе та вимикати, коли воно низьке, наприклад, вночі). Після зміни енергобалансу шахти «Павлоградвугілля» Ахметова відновили свою роботу, однак шахти «Добропіллявугілля» продовжили стояти. Адже державні ТЕС, переважна більшість яких належать Центренерго, наразі перейшли на спалювання не вугілля, а газу, ціни на який впали до рекордно низького рівня.

Одна з цілей страйку, вважає голова Комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКГ Андрій Герус, змусити Центренерго купувати вугілля у “ДТЕК Павлоградвугілля” за цінами, вищими за ринкові (1950 грн/т). За його словами, “ДТЕК” міг би самостійно розв’язати питання збуту свого вугілля, але для цього йому буде треба відновити експорт електроенергії до Угорщини, який компанія припинила, коли ціни там впали.

«Взагалі шахтарі (читай Ахметов) хочуть показати владі, що мають можливість організовувати страйки та дестабілізовувати ситуацію», — впевнений Герус.

У «ДТЕК» звинувачення депутата спростовують та заявляють, що Герус «використовує державну владу в особистих цілях для тиску на приватний бізнес, а також нехтує стратегічними державними інтересами». У коментарі hromadske у компанії повідомили, що не причетні до організації страйку, а у мітингу беруть участь і представники державних шахт.

Підписуйтесь на #НПН# в Telegram-канал https://t.me/npn_net_ua. Отримуйте тільки самі свіжі новини