НПН / Новини / Учені заявляють, що вперше вилікували СНІД без трансплантації кісткового мозку. Це не точно, але може стати проривом

Учені заявляють, що вперше вилікували СНІД без трансплантації кісткового мозку. Це не точно, але може стати проривом

Міжнародна група вчених повідомила про повне одужання чоловіка від синдрому набутого імунного дефіциту (СНІД), який викликається вірусом імунодефіциту (ВІЛ). Унікальність цього випадку (лише третього у світі) — в тому, що для лікування чоловікові не пересаджували кістковий мозок.

Про це повідомляє AFP.

Йдеться про 34-річного «бразильського пацієнта», ім’я якого не розголошується. ВІЛ у нього виявили в 2012 році, його лікували за допомогою декількох експериментальних антивірусних препаратів, зокрема маравіроку й долутегравіру.

Уже понад 57 тижнів чоловік не приймає ліків, а його аналізи показують відсутність ВІЛ в організмі. Один із учасників дослідження, професор Університету Сан-Паулу Рикардо Діаз, стверджує, що чоловіка можна вважати таким, що повністю вилікувався від СНІД.

Співголова Міжнародної ініціативи СНІД-товариства з пошуку ліків від ВІЛ Шерон Льюїн у коментарі AFP зазначила, що результати дослідження вчених є «дуже цікавими», втім їх слід сприймати з пересторогою.

Зокрема, вона зазначила, що тести «бразильського пацієнта» з часом почали вказувати на ймовірну слабшу реакцію імунної системи: «Дуже незвично бачити таке в людині, яка не приймає противірусні препарати».

Зазначимо, що раніше повідомлялося лише про двох людей у світі, які повністю одужали від СНІД — так званих «лондонського» й «берлінського» пацієнтів. Утім процедура їхнього лікування передбачала складну операцію — трансплантацію кісткового мозку.

За даними ООН, у світі наразі понад 40 мільйонів людей живе з діагнозом СНІД. За 2019 рік хворобу виявили в 1,7 мільйона людей.

Підписуйтесь на #НПН# в Telegram-канал https://t.me/npn_net_ua. Отримуйте тільки самі свіжі новини