НПН / Новини / Рада відправила Смолія у відставку з посади голови НБУ

Рада відправила Смолія у відставку з посади голови НБУ

Верховна Рада України підтримала проєкт постанови про відставку голови Національного банку Якова Смолія.

Про це повідомляє кореспондент #Букв.

За проєкт постанови № 3772 проголосували 286 нардепів: 211 – від “Слуги народу”, 22 – від ОПЗЖ, 13 – від ВО “Батьківщина”, 17 – від групи “За майбутнє”, 18 – від групи “Довіра”, 5 позафракційних.

Жодного голосу не дали нардепи від “Голосу” і “Європейської Солідарності”.

Документ був ініційований президентом України Володимиром Зеленським.

“Відповідно до пункту 18 частини першої статті 85 Конституції України Верховна Рада України постановляє: звільнити Смолія Якова Васильовича з посади голови Національного банку України”, – йдеться в тексті документа.

Перед голосуванням Яків Смолій виступив перед нардепами й заявив про політичний тиск на Національний банк для прийняття економічно необґрунтованих рішень.

“Протягом останнього року біля Національного банку проплачені мітинги, на яких виступають народні депутати, котрі сидять тут у залі. Місяць блокування мого будинку, місяць блокування будинків моїх заступників. Це систематичний цілорічний тиск”, – наголосив Смолій.

При цьому Смолій запевнив, що його відставка не означає, що вдалося зламати незалежність НБУ.

“Чи означає моя відставка, що вдалося зламати незалежність НБУ? Ні. Це протест, сигнал, попередження. Це червона лінія. Своєю відставкою я хочу застерегти від подальших спроб підірвати інституційні основи Центрального банку України“, – сказав голова НБУ.

Як відомо, 1 липня Яків Смолій повідомив, що написав заяву про відставку за власним бажанням. Причина – політичний тиск на НБУ.

“Протягом тривалого часу на Національний банк України здійснюється систематичний політичний тиск. Це унеможливлює ефективне виконання мною як головою покладених на мене обов’язків керівництва діяльністю Національного банку та взаємодію з іншими державними органами. Своєю відставкою я прагну застерегти від подальших спроб підірвати інституційні основи центрального банку в Україні”, – наголосив Смолій.

Раніше #Букви повідомляли, що група народних депутатів від “Слуги народу” під час засідання Парламенту обговорювала, що хочуть запропонувати президенту Володимиру Зеленському звільнити голову Нацбанку Якова Смолія.

Як відомо, Смолій працює в НБУ з 2014 року. Спершу він був заступником голови НБУ (квітень 2014 – жовтень 2016), потім першим заступником (жовтень 2016 – травень 2017).

У травні 2017 року Валерія Гонтарева написала заяву про відставку з посади голови НБУ. Виконуючим обов’язки голови став Яків Смолій. Він офіційно став очільником відомства в березні 2018 року.

  • Правління Національного банку  й надалі працюватиме  попри відставку голови центробанку Якова Смолія. Правління НБУ закликало президента, уряд та політиків “ефективно взаємодіяти з центральним банком та дати Національному банку змогу виконувати функції, покладені на центральний банк Конституцією України та законом України Про Національний банк України”.
  • Посли країн-членів “Великої сімки” (G7) відреагували на відставку голови Національного банку Якова Смолія та застерегли українську владу від підриву незалежності НБУ.
  • Провідні бізнес-асоціації України виступили на підтримку головиНаціонального банку Якова Смолія.

Підписуйтесь на #НПН# в Telegram-канал https://t.me/npn_net_ua. Отримуйте тільки самі свіжі новини