НПН / Новини / СБУ: Заборонили в’їзд 128 прихильникам терористів, двох засудили

СБУ: Заборонили в’їзд 128 прихильникам терористів, двох засудили

Служба безпеки України упродовж першого півріччя 2020 року заборонила в’їзд на територію України 128 іноземцям, які є членами чи прихильниками міжнародних терористичних організацій.

СБУ разом із Офісом генпрокурора здійснює екстрадиційну перевірку 37 іноземних бойовиків-терористів. Усі вони перебували у міжнародному розшуку за лінією Інтерполу і були затримані на території України. Переважна більшість затриманих є громадянами Російської Федерації, інші – громадянами Таджикистану, Узбекистану, Єгипту, Лівану та Казахстану.

 

У першому півріччі відбулася екстрадиція до Грузії Аль Бара Шишані – одного з керівників “ІДІЛ”, якого раніше затримала СБУ.

Ще двоє іноземців, котрі переправляли через Україну бойовиків для “ІДІЛ” і здійснювали фінансування терактів, вже засуджені до більш ніж 10 років ув’язнення за ч. 1 ст. 258-3, ч. 2 ст. 258-5 та ч.1 ст.263 Кримінального кодексу України.

Також у Києві було затримано громадянина РФ, який брав участь у діяльності “ІДІЛ” в Сирії. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді екстрадиційного арешту.

У цей же період СБУ виявила та затримала трьох іноземців, які організували етнічну злочинну групу та планували здійснювати незаконне переправлення іноземців через державний кордон України. Щодо іноземців прийнято рішення про примусове повернення до країни походження.

Інша злочинна група, діяльність якої припинила СБУ, незаконно легалізувала в Україні вихідців з країн підвищеного терористичного ризику. Трьом особам повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 368, ч. 1 ст. 369-2 та ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України.

СБУ заявляє, що викриває і суто кримінальні правопорушення, пов’язані зі сприянням терористичній діяльності.

До таких, зокрема, належить розслідування справи щодо членів міжнародного організованого злочинного угруповання у складі громадян України, Йорданії та Іраку. Вони збували наркотичні та психотропні речовини, а кошти спрямовували на фінансування тероризму. У цій справі до суду вже скеровано обвинувальний акт.

Інший випадок: організація каналу нелегальної міграції з території РФ до Євросоюзу транзитом через Україну. Організатору повідомлено про підозру, до суду направлені обвинувальні акти стосовно чотирьох фігурантів.

Крім того, за перше півріччя поточного року було вилучено 340 підроблених паспортів іноземців, 5 одиниць зброї та 156 боєприпасів до неї тощо.

https://img.pravda.com/images/doc/a/4/a46fd1a-ssu-terorysm-2020--12-original.jpg