НПН / Новини / З КИЄВА ДО КИТАЮ НЕЗАКОННО ВИВОЗИЛИ НЕМОВЛЯТ: ПІД ПІДОЗРОЮ ОПИНИЛИСЯ СТОЛИЧНІ ЛІКАРІ (ВІДЕО)

З КИЄВА ДО КИТАЮ НЕЗАКОННО ВИВОЗИЛИ НЕМОВЛЯТ: ПІД ПІДОЗРОЮ ОПИНИЛИСЯ СТОЛИЧНІ ЛІКАРІ (ВІДЕО)

Поліція переконана, що до організації схеми були причетні керівники однієї зі столичних клінік. 

За даними поліції, близько 150 немовлят, народжених сурогатними матерями, вивезено з України до Китаю з підробними документами.

Днями правоохоронці викрили угруповання, яке цим займалося. До організації схеми були причетні керівники однієї зі столичних клінік, йдеться в сюжеті ТСН. 19:30.

Все трапилось в одному з будинків на столичній Солом’янці. За підозрілими квартирами правоохоронці стежили близько року. Ще кілька днів тому в приміщенні було п’ятеро новонароджених діток, яких через підробні документи продавали до Китаю.

“У Китаї шукали заможніх громадян, у тому числі визначеної орієнтації, які хотіли мати дітей, проте не могли зробити цього в Китаї. Вони приїжджали сюди, робилися фіктивні шлюби з українськими жінками, з котрими не планувалося подальших відносин”, – розповів заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

Далі порушники чекали періоду вагітності, брали з матері підписку про відмову від материнства, платили гроші й летіли до Китаю. Вартувала така “послуга” бизько 50 тисяч доларів за дитину.

Лише з однієї зі столичних клінік вивезли близько 150 немовлят. Підозру має отримати головний лікар, а також щонайменше п’ятеро його підлеглих.

“Це було неочікувано, коли поліція увірвалася до клініки. Жодного стосунку до цих дітей ми не маємо”, – запевняє одна із підозрюваних й додає, що усі документи в нормі, а жодних порушень в лікарні здійснено не було.

“Як можна говорити про те, що це торгівля людьми, якщо діти їдуть зі своїми біологічними батьками? Це підтверджено. Це все регламентується законодавством, – твердить інший обвинувачуваний.  – Повинна бути довідка про генетичну спорідненість. Це робиться після того, як є офіційна нотаріальна відмова від дитини сурогатною матір’ю, але на користь батьків, котра теж підкріплюється нотаріальною домовленістю”.

Щоправда Іспанії торік цього було за мало. Там ухвалили суворіші закони щодо сурогатного материнства. Із України не могли виїхати 70 іспанських родин із сурогатними первістками. Подібні заборони давно існують в багатьох країнах. Зокрема Індії, Сингапурі, Німеччині, Франції та Італії.

“Україну взагалі почали називати меккою сурогату. Тому що сюди ринулися всі іноземні туристи за дітьми, але ті країни, які заборонили – це 2 причини. Перша – це аморально, друге – в багатьох країнах це вважається продажем дітей”, – зазначає Уповноважений президента з прав дитини Микола Кулеба.

В Україні сурогатне материнство дозволено, хоча є певні законодавчі недоліки. Адвокат репродуктивного права Сергій Антонов каже, що криміналу в цій діяльності – немає.

“Це не експлуатація жінок чи дітей. Це медичний процес. Жінки, які ідуть на участь у програмі сурогатного материнства, вони ідуть на це добровільно. Це не може розглядатися як торгівля, тому що сурогатна мати, вона бере участь у програмі за всіма канонами”, – каже Антонов.

Проте столичній клініці поліція закидає підроблення документів та сприяння у створенні фіктивних шлюбів, завдяки яким з країни й вивозили немовлят. Такі обвинувачення загрожують підозрюваним ув’язненням від 5 до 12 років.

“Саме у цій ситуації були посередники, які, відповідно до договору, мали віддати цих дітей батькам, які замовили їх через сурогат, але в зв’язку з карантином вчасно не змогли приїхати. Тому ці діти без реєстрації просто вимушені були сидіти на квартирі”, – продовжує Кулеба.

Нині усі п’ятеро немовлят перебувають під опікою медпрацівників. Телефоном лікарі запевнили, що здоров’ю дітей нічого не загрожує.

Статистики ж щодо кількості таких діток у приватник клініках України держава не веде. А відредагований профільний закон із сурогатного материнства Парламент не може прийняти ще з 2012 року.

Кореспондент ТСН Сергій Моргун. 

Підписуйтесь на #НПН# в Telegram-канал https://t.me/npn_net_ua. Отримуйте тільки самі свіжі новини