НПН / Новини / СУДОМИ, ГАЛЮЦИНАЦІЇ ТА НАВІТЬ ПАРАЛІЧ: ЯК КОРОНАВІРУС МОЖЕ ВПЛИВАТИ НА МОЗОК

СУДОМИ, ГАЛЮЦИНАЦІЇ ТА НАВІТЬ ПАРАЛІЧ: ЯК КОРОНАВІРУС МОЖЕ ВПЛИВАТИ НА МОЗОК

Близько 36% досліджуваних пацієнтів мають неврологічні симптоми. 

Дослідження показали, що більше третини пацієнтів, хворих на COVID-19, мають неврологічні симптоми, йдеться на Science Alert.

У переважній більшості випадків COVID-19 являє собою респіраторну інфекцію, яка викликає лихоманку, болі, втому, біль в горлі, кашель і, в більш серйозних випадках, задишку і респіраторні розлади.

Проте експерти виявили, що COVID-19 може викликати широкий спектр симптомів від шлунково-кишкових захворювань (діарея і нудота) до пошкодження серця і порушень згортання крові. Вчені припускають, що до цього списку слід додати і неврологічні симптоми.

У кількох повідомленнях описані пацієнти з COVID-19, які страждають синдромом Гієна-Барре. Синдром Гієна-Барре – це неврологічне захворювання, при якому імунна система реагує на інфекцію і в результаті помилково атакує нервові клітини, що призводить до м’язової слабкості, а також можуть спричинити параліч.

Більші дослідження з Китаю і Франції також досліджували поширеність неврологічних розладів у пацієнтів з COVID-19. Ці дослідження показали, що 36 відсотків пацієнтів мають неврологічні симптоми.

Багато з цих симптомів були слабкими. Зокрема, це головний біль або запаморочення, які можуть бути викликані сильним імунною відповіддю. Інші більш специфічні і важкі симптоми також були помічені і включають втрату нюху або смаку, м’язову слабкість, інсульт, судоми і галюцинації.

Коронавірус SARS-CoV-2, який призводить до COVID-19, може викликати неврологічні розлади шляхом безпосереднього зараження головного мозку або в результаті сильної активації імунної системи. Також було висловлено припущення, що інфікування нюхових нейронів в носі може сприяти поширенню вірусу з дихальних шляхів в мозок.

Клітини людського мозку експресують білок ACE2 на своїй поверхні. ACE2 – це білок, який бере участь в регуляції артеріального тиску, і рецептор, який вірус використовує для проникнення й зараження клітин. ACE2 також виявлений в ендотеліальних клітинах, які вистилають кровоносні судини.

Інфекція ендотеліальних клітин може дозволити вірусу пройти з дихальних шляхів в кров, а потім через гематоенцефалічний бар’єр в мозок. Потрапивши в мозок, реплікація вірусу може викликати неврологічні розлади.

SARS-CoV-2 не унікальний тим, що є респіраторним вірусом, який також може інфікувати мозок. Грип, кір і респіраторно-синцитіальних віруси можуть вразити мозок або центральну нервову систему і викликати неврологічні захворювання. Також було виявлено, що інші коронавіруси заражають мозок і викликають неврологічні розлади.

Потрапляння респіраторних вірусів в мозок є рідкісним явищем. Але з мільйонами інфекцій COVID-19 в усьому світі існує ризик значного неврологічного захворювання, особливо у важких випадках.

Нагадаємо, лікарі виявили, що новий коронавірус може викликати раптові інсульти у дорослих у віці 30-40 років, у яких немає складних і хронічних хвороб.

Підписуйтесь на #НПН# в Telegram-канал https://t.me/npn_net_ua. Отримуйте тільки самі свіжі новини