НПН / Новини / Туск порівняв Орбана з відомим нацистом

Туск порівняв Орбана з відомим нацистом

Лідер «Європейської народної партії» та екс-прем’єр Польщі Дональд Туск порівнює прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана з колабораціоністом та «адвокатом Третього рейха» Карлом Шміттом.

– За всю історію ми багато разів бачили як політики використовують закони для розширення своїх повноважень. Це може бути знайоме жителям Німеччини. Я впевнений, що Карл Шмітт би дуже пишався Віктором Орбаном, – заявив Дональд Туск в інтерв’ю популярному німецькому виданню Der Spiegel.

У вищезгаданому інтерв’ю, екс-прем’єр Польщі жорстко розкритикував Віктора Орбана через надання йому парламентом Угорщини надзвичайних повноважень на період пандемії «коронавірусу». Зокрема, Дональда Туска насторожує право угорського прем’єра керувати країною не через закони, а через власні укази, що надає йому необмежених повноважень.

Крім того, у Брюсселі обурені введенням кримінальної відповідальності, яка передбачає отримання реальних строків ув’язнення, через публікації в Інтернеті, які можуть нести неправдиві дані про епідемію COVID-19 в Угорщині.

Водночас, провладні угорські ЗМІ накинулися з критикою на адресу Дональда Туска, звинувативши його сім’ю у співпраці з нацистами в період Другої світової війни.

***

Карл Шмітт – відомий німецький теолог, філософ, прибічник нацистів, якого називали «заслуженим юристом Третього Рейху». Член НСДАП з 1 травня 1933 року. На одному з конгресів науковців Німеччини запропонував у всіх наукових працях відмічати «шестикутною зіркою» цитати написані єврейськими авторами.