НПН / Новини / Києво-Печерська Лавра готується масштабно освячувати Паску у пік коронавірусу

Києво-Печерська Лавра готується масштабно освячувати Паску у пік коронавірусу

У Московському патріархаті УПЦ все-таки прийняли рішення провести Великодню літургію не он-лайн, як це буде у більшості християн України, а зібравши вірян у церковному дворі Києво-Печерської Лаври в ніч на 19 квітня.

Про це заявив Митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент (Вечеря) у коментарі журналістам Українських новин вчора, 9 квітня,коли ще у 26 священнослужителів обителі виявили COVID-19, а сам намісник Лаври Митрополит Павло знаходиться на самоізоляції через підозру на коронавірус.

За словами мера Києва Віталія Кличко, на сьогоднішній день Києво-Печерська Лавра стала епіцентром спалаху коронавірусу у столиці і, на його думку, навіть «складно уявити, яким може бути ланцюг подальшої передачі інфекції».

Не дивлячись на те, що у Лаврі кажуть про дотримання всіх норм карантинних обмежень під час проведення Великодньої літургії, а це і дотримання дистанції на подвір’ї та не більше 10 чоловік всередині храму під час проведення молебню, масовості заходу і так не вдасться уникнути. Не відомо, скільки осіб будуть без засобів індивідуального захисту, хто контролюватиме вірян у храмі, де гарантії, що перевірятимуть дистанційно температуру тіла тощо.

Водночас, саме не дотримання карантинних вимог і обмежень стало причиною «ланцюгової реакції» захворюваності на коронавірус серед священників і прихожан УПЦ Московського патріархату, спалахи якого щоденно фіксують у різних парафіях по всій країні.

До прикладу, не враховуючи Києво-Печерську Лавру, про зараження коронавірусом заявив намісник Іонинського монастиря УПЦ МП отець Іона Черепанов. На самоізоляції через COVID-19 перебуває також настоятель Ужгородського кафедрального собору УПЦ МП, скандально відомий Дмитро Сидор, а від коронавірусу вже лікується вся родина його підлеглого диякона.

7 квітня ще у трьох православних священників МП на Буковині виявили COVID-19. Всі вони практично до останнього проводили Богослужіння, практично щоденно контактуючи з сотнями людей. До речі, перща хвора на коронавірус закарпатка, 68-річня жителька Мукачева, пішла на недільну службу до Свято-Михайлівського храму УПЦ МП міста Мукачева, після чого коронавірус виявили ще 19 прихожан цього храму.

Тим часом, вчасним введенням карантинних обмежень лідерами Української греко-католицької церкви та Православної церкви України вдалося уникнути заражень коронавірусом священнослужителів та прихожан. Ієрархи цих церков вже виступили із заявою, що цьогоріч Великодні літургії проходитимуть он-лайн, а освяченні Паски можна буде придбати дистанційно.

За інформацією МОЗ України, саме до кінця квітня очікується пік захворюваності на коронавірус у випадку, якщо карантинні обмеження не виявляться настільки ефективними. Тому, саме у період Великодніх свят, коли існує максимальний ризик поширення захворюваності через масові заходи, священнослужителям всіх конфесій варто максимально налаштовувати своїх парафіям провести свято вдома, дивлячись он-лайн всі можливі святкові літургії.

Підписуйтесь на #НПН# в Telegram-канал https://t.me/npn_net_ua. Отримуйте тільки самі свіжі новини