НПН / Новини / Новий закон про СБУ надасть Службі сучасні механізми для нейтралізації загроз – Сергій Пунь

Новий закон про СБУ надасть Службі сучасні механізми для нейтралізації загроз – Сергій Пунь

Новий закон про Службу безпеки України надасть їй більш сучасні механізми для нейтралізації викликів і загроз. Про це заявив заступник керівника з питань реформування СБУ Сергій Пунь в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна».

«Головне, щоб новий закон дав результат – більш ефективну і дієву СБУ, яка має додаткові можливості для захисту безпеки країни. Ситуація з поширенням коронавірусу показує, що ми маємо бути готові й до нейтралізації таких загроз. А для цього потрібні нові сучасні механізми», – зазначив Сергій Пунь.

Він підкреслив, що національна безпека є надто важливою сферою, тож реформа СБУ повинна проводитися виважено.

Новий законопроект 3196, запропонований Президентом, чітко розмежовує функції СБУ з іншими правоохоронними органами. У діяльності Служби на перший план виходять питання контррозвідки, захисту національної державності та боротьби з тероризмом, кібербезпеки, охорони державної таємниці, посилення інформаційно-аналітичної складової в діяльності СБУ.

Їх вдасться посилити за рахунок зміни підходу до роботи: з реактивного на проактивний і ризик-орієнтований. «Це коли Служба не чекає, поки щось станеться, а нейтралізує самі загрози. Й відповідно до цих загроз формує свою структуру, адаптує її», – пояснює Сергій Пунь.

Також спікер реформи СБУ підкреслив, що у новій структурі не передбачені Головні управління «К» та КЗЕ, і Служба не братиме участі у досудовому розслідуванні корупційних та економічних злочинів.

У процесі реформи відбуватиметься плавне скорочення і демілітаризація Служби. Чисельність співробітників планується зменшити з 27 до 15 тисяч у 2027 році, а в особливий період вона може досягати 20 тис. Окрім того,  демілітаризація відкриє додаткові можливості залучення цивільних осіб і додасть гнучкості в структурі.

Законопроект враховує ключові моменти, важливі для українського суспільства, експертів і міжнародних партнерів.

Нагадаємо, проект Закону «Про Службу безпеки України» поданий Президентом до парламенту 10 березня. Він містить системні нововведення, які дозволять українській спецслужбі перейти на якісно інший формат у своїй діяльності. Голова Служби Іван Баканов висловив сподівання, що Верховна Рада розгляне законопроект найближчим часом, як невідкладний.

Підписуйтесь на #НПН# в Telegram-канал https://t.me/npn_net_ua. Отримуйте тільки самі свіжі новини