НПН / Новини / Сійярто летить до Лаврова напередодні українсько-угорських переговорів щодо НАТО

Сійярто летить до Лаврова напередодні українсько-угорських переговорів щодо НАТО

Сійярто летить до Лаврова напередодні українсько-угорських переговорів щодо НАТО18 березня глава МЗС Угорщини Петер Сійярто перебуватиме з робочим візитом у Москві, де зустрінеться зі своїм російським колегою Сергієм Лавровим.

Головна мета зустрічі за спільним формулюванням – врегулювання внутрішньоукраїнської кризи із забезпеченням мовних прав нацменшин в Україні, обмін думками щодо проблемних аспектів українсько-угорських відносин, а також обговорення поточної політичної ситуації у Східній Європі та на Близькому Сході.

Про це заявила офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова під час брифінгу 12 березня, а також підтверджують російські ЗМІ.

– У ході зустрічі відбудеться обмін думками з ряду актуальних міжнародних тем, включаючи проблематику врегулювання внутрішньоукраїнської кризи і забезпечення мовних прав нацменшин в Україні, а також ситуацію на Близькому Сході в тому числі в контексті спільної російсько-угорської ініціативи сприяння християнським громадам , які проживають в цьому регіоні, – цитують  Захарову журналісти РИА Новости.

Варто зазначити, що провідні угорські ЗМІ «мовчать» про заплановану важливу зустріч у Кремлі, де обговорюватимуться можливі втручання у внутрішні справи України, що заборонено «Віденською конвенцією про дипломатичні зносини» – провідним нормативно-правовим актом, який регулює міжнародні відносини, і який дуже часто порушує угорська сторона, зокрема через втручання дипломатів у передвиборчу кампанію в Україні.

Під час закритої частини переговорів, Петер Сійярто, ймовірно, обговоритиме подальші кроки з блокування засідання ради Україна-НАТО, можливі поступки українській стороні, а також представить чергові «факти» утисків угорської нацменшини Закарпаття, які угорська делегація на чолі з головою «Товариства угорської культури Закарпаття» Василем Брензовичем презентувала нещодавно у Європарламенті.

Крім того, головний угорський дипломат вже публічно завив, що Угорщина і надалі блокуватиме засідання ради Україна-НАТО, не дивлячись на всі поступки, які зробила українська влада до цього часу, зокрема і відтермінування до 2023 року імплементації мовної статті закону «Про освіту».

Після повернення з Москви угорські дипломати активно готуватимуться до проведення українсько-угорських переговорів щодо розблокування засідання вказаної ради, які відбудуться 26 березня у Будапешті на чолі з головою МЗС України Дмитром Кулебою. І саме від результатів візиту Петера Сійярто до Москви, його публічних коментарів, можливо, залежатимуть і результати зустрічі з українськими дипломатами, які повинні врахувати всі ризики і варіанти від такої непередбачуваної ситуації.

Підписуйтесь на #НПН# в Telegram-канал https://t.me/npn_net_ua. Отримуйте тільки самі свіжі новини