НПН / Новини / Коронавірус або як перетворити страхи людей у політичні бонуси

Коронавірус або як перетворити страхи людей у політичні бонуси

Евакуація українців з Китаю стала своєрідним кейсом по відверненню уваги громадськості від важливих суспільно-політичних подій, серед яких результати з Мюнхенської безпекової конференції, загострення ситуації на Донбасі, 6-та річниця розстрілу Небесної сотні під час «Революції Гідності» тощо.

Вищевказані теми є болючими для українських громадян, про них треба говорити та давати адекватні об’єктивні відповіді, звітувати про результати розслідування, пояснювати складні кроки, які можуть призвести до репутаційних втрат. Все це несе загрози для окремих політиків та високопосадовців, тому, варіант із панікою у зв’язку із прибуттям літака з українськими громадянами з Китаю є просто рятівною паличкою.

В Інтернет-медіа розтиражовано чимало інформації про, нібито, сплановану атаку на те чи інше відомство, юзаючи тему паніки українців. Так, і міністр охорони здоров’я Зоряна Скалецька, в зв’язку з виниклою панікою навколо евакуації українських громадян з Ухань, заявила, що поширення фейків про коронавіруси це інформаційна атака на Міністерство охорони здоров’я.

Зокрема, пані міністр зазначила наступне, дослівно: “Паніка, яка поширюється в українському суспільстві в зв’язку з евакуацією з Китаю наших громадян, створюється штучно. Сьогодні вранці нібито від імені МОЗ і ЦОЗ був поширений фейк про те, що в Україні виявлено випадки зараження коронавірусів “.

Скалецька права, паніка штучна. Однак, удар явно не по міністерству охорони здоров’я, хоча на ньому і так немає де клейма ставити. Сама паніка це вміло розіграна карта інформаційного удару по репутації всієї держави.

Варіант перший: участь у штучному нагнітанні брали інформаційні центри країни-агресора.

Росіян з китайського міста Ухань евакуювали як худобу, в жахливих умовах, розмістивши людей на дерев’яних лавках, а замість туалету надавши росіянам – відра. Водночас, вчора, російський хірург, професор Леонід Рошаль звернувся до евакуйованих з привітанням з приводу завершення періоду їх ізоляції та подякував жителям Тюмені за гостинність і спокій, акцентувавши: “Ось так всією країною ми боремося за своїх”. Ну, адекватна людина навряд чи в це повірить, з огляду на сотні відео, коли росіяни ладні горлянки один одному перегризти за безкоштовні млинці з лопати…

Тай, хвиля негативу у місцевих жителів вилилася на евакуйованих, але не далі соціальних мереж. Оскільки лише самогубець в Росії вийде на протест в місті, в який стягнуті війська, Росгвардія і всі інші, бажаючі відбити нирки і переламати кістки згідно з конституцією РФ.

А один з головних рупорів Кремля Володимир Соловйов вибухнув желчеіспусканіем: “Якщо Україна так боїться приймати своїх громадян, і не хоче їм допомогти, так нехай летять до нас. У нас і лікарі прекрасні і люди добрі і умови для карантину є. ”

З іншого боку, така підвищена увага до нинішньої, в основному локальної і спровокованої паніки в Україні, російськими і проросійськими ЗМІ, обумовлена виключно фактором стратегії російської пропаганди на розхитування соціально-громадської обстановки в країні.

Ескалація на Донбасі на цьому тижні створила серйозний прецедент для виникнення політичних дискусій між представниками основних двох таборів, які ведуть найбільш активну боротьбу за електорат. У свою чергу, ситуація з евакуацією з Ухань була спроектована по канві створення всередині соціальної недовіри. Таким чином, всього за один тиждень в Україні реалізували одразу два деструктивних інформаційних сценарії, котрі підривають соціально-громадський спокій.

Російська пропаганда через свої медійні ресурси і агентів впливу в Україні, створила хвилю, яку з задоволенням і ажіотажем підхопили ті, кого ще називають – “корисні ідіоти”. А низький рівень освіченості, інтелектуального розвитку і взагалі соціальної адаптації в рамках країни, створило сприятливий підґрунтя для живописної картинки з довгограючою перспективою.

Варіант другий.

Звернімо увагу на самих “Новосанжарських” протестувальників? Місцеві мешканці навряд чи розпізнають серед них своїх односельчан? Звичайно ж ні. Тому що це не місцеві, а завезені кимось “ТІТУШКИ”. Може бути, силовими структурами Медведчука?

Крім цього, першим паніку про те, що умови карантину в Нових Санжарах не відповідають стандартам, став розганяти такий собі Сергій Чередніченко, вдносно відомий місцевий політик.

Його тези полягали у тому, що влада має намір поселити українців на карантин на Полтавщині, при цьому уряд робить все з евакуйованими неправильно, і що взагалі медицина в Україні зруйнована, тому з цього карантину буде горе.

Цікаво, що свої пости він написав навіть раніше, ніж про рішення розмістити у Нових Санжарах прибульців з Китаю дізнався очільник місцевої ОДА!

Ця неофіційна акцентована на страхах інформація випередила офіційну, з очевидними наслідками.

Хто ж такий цей Чередніченко?

Агітує за ОПЗЖ і Шарія у ФБ, очолює Соціалістичну партію Киви, критикує обидва майдани.

У жовтні 2014 офіс кандидата на той час в нардепи Сергія Чередниченко — обшукувала СБУ. Раніше у його співробітника виявили пачку газет «Новоросія» — повідомляють місцеві блогери.

Цікаве співпадіння, чи не так?