НПН / Новини / ПТАШИНИЙ ГРИП В УКРАЇНІ: ЩО ПОТРІБНО ЗРОБИТИ, ЩОБИ УБЕЗПЕЧИТИ СЕБЕ (ВІДЕО)

ПТАШИНИЙ ГРИП В УКРАЇНІ: ЩО ПОТРІБНО ЗРОБИТИ, ЩОБИ УБЕЗПЕЧИТИ СЕБЕ (ВІДЕО)

Поради доволі прості, однак не всі з ними згодні. 

На Вінниччині довелося вбити понад сотню тисяч курей через пташиний грип, який виявили на агропідприємстві кілька днів тому. Тим часом Європейський Союз уже призупинив ввезення курятини з України, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Збудник недуги виявили на агропідприємстві в селі Бугаків Немирівського району. “Ще не встигли все спалити, бо дуже велика кількість, горять кури погано, але я думаю, до вечора справимось і всі будуть в ямі. Тут велика кількість яєць – триста ящиків, які теж підлягають знищенню”, – розповіли місцеві працівники. Те саме мають зробити і з курятиною та яйцями, які встигли продати: “Ми всіх зобов’язали і довели спеціалістам, що продукція і птиця, яка протягом 21 дня до повідомлення, була реалізована, повинна бути знайдена, вилучена і відповідним чином утилізована”.

Пані Олена – жителька цього села, зараз у її господарстві два десятки курей. З перевіркою до неї вже приходили – поки що все гаразд. Якщо ж птахи захворіють, їх доведеться знищити. “Як усі, так і ми будемо. Поки наче тихо”, – каже селянка. Востаннє спалах пташиного грипу в Україні лютував майже три роки тому та охопив тоді п’ять областей: Херсонську, Чернівецьку, Одеську, Тернопільську та Миколаївську. Аби зупинити поширення вірусу, у Держпродспоживслужбі закликають українців не купувати курятину та яйця на стихійних ринках.

Продавці ж на одному зі столичних ринків кажуть, що в них і без того самі збитки: “Яйця дуже слабо, як продам три десятки за базар, то добре”. У небезпеку вони не вірять і мають свої аргументи: “Та це спеціально. Це що, стихійний ринок? Хтось привіз кури оце із Вінниці? Ну, це подумать своєю головою таку дурню. Їх везуть на супермаркети, на щось крупне”. Серед покупців думки різняться – одні кажуть, що вірус легше “впіймати” в метро, інші погоджуються, що небезпека на базарах вища, ніж у супермаркетах.

Вірус справді може передатися людині, однак лише якщо дихати з птицею одним повітрям – так кажуть інфекціоністи. Поки що такі випадки зафіксовані тільки за межами України. Їх порівняно небагато – декілька сотень за кількадесят років. Однак медики наголошують на високій смертності від цього різновиду хвороби – до 50% випадків зараження. Небезпека полягає в тому, що цей вірус схильний до змін, і виключити того, що з часом він зможе передаватися й іншим шляхом – неможна. Тож усі продукти радять термічно обробляти, адже за 75 градусів вірус гине.

Підписуйтесь на #НПН# в Telegram-канал https://t.me/npn_net_ua. Отримуйте тільки самі свіжі новини