НПН / Новини / Bellingcat перевіряє версію про атаку Боїнга з ЗРК “Тор” – у мережі з’явилося фото головки ракети нібито на місці катастрофи

Bellingcat перевіряє версію про атаку Боїнга з ЗРК “Тор” – у мережі з’явилося фото головки ракети нібито на місці катастрофи

За словами журналіста-розслідувача Bellingcat, походження фотографії ще належить перевірити.

Bellingcat перевіряє версію про атаку українського Боїнга в Тегерані з зенітного ракетного комплексу (ЗРК) «Тор» після того, як в мережі з’явилося фото головки ракети, яку знайшли нібито на місці катастрофи.

На знімок звернув увагу засновник інтернет-видання Bellingcat, британський журналіст-розслідувач Еліот Хіггінс.

Знімок, нібито зроблений на місці катастрофи лайнера Boeing 737-800 МАУ, опублікував в Twitter користувач під іменем Ashkan Monfared.

“Цей фрагмент виявлений на місці катастрофи українського пасажирського літака, що впав перед будинком місцевого жителя. Хіба літак так виглядає? Хіба це не ракета?” – запитав чоловік.

За словами Хіггінса, походження фотографії ще належить перевірити. У той же час журналіст зазначив, що прояснити першоджерело кадру на основі даних геолокації буде важко. Проте Хіггінс пообіцяв, що Bellingcat перевірить версію про можливу атаку на літак з ЗРК «Тор».

«Ми розглянемо останнє відоме місцезнаходження літака (в повітряному просторі) і відстань до нього від іранських військових баз, і подивимося, чи перебував він у радіусі дії систем “Тор”. Це не залежить від перевірки автентичності зображення», – написав Хіггінс.

У додаток він закріпив твіт, в якому підкреслив, що поки місцезнаходження зображеного на фотографії уламка не буде встановлено, до цієї інформації слід ставитися з обережністю.

Згідно з відкритими даними, на озброєнні іранської армії є 29 ЗРК “Тор-М1» російського виробництва. Поставка цих комплексів Тегерану з Росії завершилася в січні 2007 року.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 8 січня, в Ірані розбився літак МАУ, 167 пасажирів і 9 членів екіпажу загинули.

Літак, що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, вилетів з аеропорту Тегерана в 06.10 за місцевим часом і зник з радарів через кілька хвилин після вильоту.

На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України, в тому числі 9 членів екіпажу, а також 82 громадянина Ірану, 63 громадянина Канади, 10 громадян Швеції, четверо громадян Афганістану, троє громадян Німеччини і троє громадян Великої Британії.

Підписуйтесь на #НПН# в Telegram-канал https://t.me/npn_net_ua. Отримуйте тільки самі свіжі новини