НПН / Новини / “ЗНАКОВИЙ ДЕНЬ”: МІЖНАРОДНИЙ СУД ООН ВИНІС РІШЕННЯ НА КОРИСТЬ УКРАЇНИ

“ЗНАКОВИЙ ДЕНЬ”: МІЖНАРОДНИЙ СУД ООН ВИНІС РІШЕННЯ НА КОРИСТЬ УКРАЇНИ

Суд відхилив заперечення Росії щодо юрисдикції у справі про тероризм.

Міжнародний суд ООН має юрисдикції розглядати позов України проти Росії щодо порушення Конвенції про заборону фінансування тероризму та Конвенції про заборону расової дискримінації. Про це повідомляє кореспондент “5 каналу” Михайло Прудник, який слідкував за винесенням рішення суду.

За виступили 15. Проти – 1. Рішення Міжнародного суду ООН оприлюднили в Гаазі.

Суд відхилив заперечення Росії щодо юрисдикції у справі про тероризм.

Нагадаємо, Міжнародний суд ООН оголосив рішення щодо його юрисдикції за позовом України проти РФ. Розглядається за двома статтями: порушення Конвенції про заборону фінансування тероризму, а також Конвенції про заборону расової дискримінації. Українську делегацію очолила заступниця міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль.

3-7 червня відбулися слухання щодо попередніх заперечень Російської Федерації. Якщо аргументи України визнають переконливими, то Міжнародний суд ООН зможе перейти до розгляду справи по суті.

Як розповіла “5 каналу” Катерина Бусол, юристка, наукова співробітниця Chatham House, від цього рішення залежить, чи розглядатиме суд далі цю справу “по суті”. Тому сьогоднішнє рішення ключове, коли суд ООН прокоментує, чи дійсно Україна правильно використала всі досудові можливості врегулювання суперечки.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал.