НПН / Новини / «Таможня даёт добро…», або ласкаво просимо у «ДНР»

«Таможня даёт добро…», або ласкаво просимо у «ДНР»

Громадськості стало відомо про чергову спробу російської влади впливати на транспортні потоки у нашій країні. Так, на п’ятому році російсько-української війни наші північно-східні сусіди не полишають спроб втрутитись у будь-які суспільно-економічні процеси в Україні, у тому числі вантажно-транспортних перевезень і митного оформлення товарів на західному кордоні нашої держави.

Нещодавно стало відомо, що російське підприємство «ООО Группа компаний «Трансбалт» з міста Санкт-Петербурга, яке, до речі, підім’яло під себе так звану «митну діяльність у самопроголошеній ДНР» через  підконтрольне їй «ООО «Южный таможенный представитель», намагається закріпитися й на вітчизняному ринку надання митних послуг та вантажних перевезень через західний кордон.
 
Росіяни із цих фірм намагаються проштовхнути вже опробований механізм монополізації «митного оформлення в ДНР». Зокрема, у квітні місяці цього року на терміновому скликанні «митних брокерів ДНР» було поставлено перед фактом необхідності співпраці із Романом Андрійовичем Борцовим, колишнім керівником митного посту «Таганрог», а тепер заступником керівника «ООО «Южный таможенный представитель», що організаційно та юридично підпорядковується ООО Группа компаний «Трансбалт», та його «куратором» від росіян Вавиловим Юрієм Олександровичем. До речі, останнє має своє представництво й в анексованому Криму, у місті Симферополі, смт. Аерофлотському, а також, за інформацією спеціалізованих сайтів із надання митних послуг у Росії, забезпечує митне оформлення транзитних вантажів з України та РФ, що надходять до Донецька.
В Україні росіяни намагаються діяти так само через  підконтрольне їм спільне українсько-російсько-німецьке підприємство товариство з обмеженою відповідальністю «Ревайвел-Експрес» та підконтрольне цьому ж підприємству ТОВ «Єврокордон», обидва зареєстровані у якості «митних брокерів» на Закарпатті, й працюють на чи не найбільших митних переходах західного кордону України «Чоп» і «Ужгород», не враховуючи інших менших пунктів митного оформлення. Засновником та керівником цих фірм є один із колишніх заступників міського голови міста Ужгорода, який балотувався на місцевих виборах у 2015 році від пропрезидентської партії. Наразі ця особа входить до складу комісії з питань податкової політики Громадської Ради при Головному управлінні Міндоходів у Закарпатській області.
Росіяни намагаються отримати контроль над вказаними підприємствами, використовуючи свою грошову та майнову частку у статутних капіталах. Намагаються створити, з позицій вітчизняних суб’єктів діяльності шляхи як контрабанди, так впливу на окремі політичні кола, силові структури у регіоні. Адже, враховуючи чутливість, та навіть залежність, місцевого населення до подій, пов’язаних із державним кордоном, можливо створювати чи нівелювати певні суспільні настрої.
Тривогу викликає не тільки сам факт втручання іноземної сторони у роботу українських підприємств, а можливість використання спеціальними службами Російської Федерації вітчизняних посадовців та підприємців проти українського народу. Зазначені російські фірми «ООО «Южный таможенный представитель» та ООО Группа компаний «Трансбалт» цілком офіційно працюють із так званою «ДНР» та на території анексованого Криму, що взагалі неможливо без координації чи сприяння з боку ФСБ та інших силових відомств РФ.