НПН / Новини / Олександр Лієв – засланий казачок на Суспільному ТБ!

Олександр Лієв – засланий казачок на Суспільному ТБ!

Будьмо відверті, рішення наглядової ради НСТУ про відставку З.Аласанії не стало несподіванкою. Діяльність Суспільного телебачення – це набір конфліктів і скандалів. Результат закономірно плачевний: ніхто цей канал дивитися просто не хоче. Реально популярні «Схеми» та шоу Майкла Щура з успіхом живуть в інтернеті, але з діяльністю «реформатора» Аласанії точно не пов‘язані. Решта продукції НСТУ опису не піддається – страх і сором. Відтак рейтинги телеканалу зрозумілі: не нульові, а від‘ємні. І все б нічого, якби ж то не збитки платників податків. Які? 778 млн. гривень у минулому році та 1 млрд. (МІЛЬЯРД!) гривень у 2019 р.! Саме такі суми передбачені державним бюджетом на функціонування НСТУ. Увага, питання: кому потрібне існування цього сьогодні, прямо скажемо, нікчемного телеканалу. Відповідь: нікому. Крім тих, хто ним керує, отже розпоряджається нашими, громадськими коштами. Точніше, прилаштовує бюджетні кошти до своїх приватних кишень. І йдеться не лише про нелогічно велетенські зарплати топів (саме поняття «топи на НСТУ» є кумедним). Йдеться про діяльність правої руки Аласанії у фінансових питаннях, виконавчого директора телерадіокомпанії. Повного невігласа у телевиробництві, але великого махляра, який давно переріс Остапа Бендера з його чахлими 400 способами чесного «відйому» громадських грошей.

Знайомимося, Олександр Лієв, уродженець Республіки Комі. Біографія у хлопця бомбова. Підприємець в Криму, чиновник на Буковині, антимонопольщик у Севастополі, кримський біженець у Києві, радник міністра аграрної промисловості, менеджер туристичної галузі, зрештою теледіяч. А ще випускник московської школи бізнесу «Вега», борець з помаранчевою чумою, активіст російської громади, пропагандист «євразійського вектору України», кавалер «імператорського ордену дому Романових: «Служу Отечеству!» А ще носій потужного шлейфу з кримінальних справ і проваджень, що чудодійним способом нічим не закінчилися.

Подібні мутні біографії на пострадянському просторі практично завжди означають зв‘язки із московською спецслужбою та неабиякі здібності до перетворення державних грошей у приватні. З першим хай розбирається доблесна українська контррозвідка. А ось друге мала б розслідувати не менш доблесна реформована поліція. Ну ок, долю бюджетних мільйонів, довірених державою Лієву на ліквідацію наслідків повені на Буковині у 2008 р., напевно, дослідити непросто. Хоча чому: мости, які мали б бути там відновлені, досі «не є». Як і гроші, для цього виділені. А ось нинішні реалії НСТУ, де заправляє кримінальний геній Лієва, вивчити досить просто. Але чогось не вивчаються, попри шість кримінальних проваджень, порушених у зв‘язку з дикими зловживаннями. Цікаво, про що мова? Поліція не каже, бо «таємниця слідства» (прекрасна відмазка для саботажників). Та є люди, що там попрацювали і звільнилися, бо не витримали організаційного абсурду та професійної деградації. І закрити їм рот неможливо. Отже, як кажуть на справжньому ТБ, коротко про головне. Гіт – парад лієвських афер на ТБ:

  1. Оформлення на роботу в НСТУ десятків працівників туристичної фірми «Зручно. Тревел». Її директор має прізвище Лієва і підозріло схожа на дружину Олександра Сергійовича. Годі казати, що жодна робота цими діячами не здійснюється через повну профнепридатність. Зарплата, звісно, їм виплачується. Бюджет НСТУ дозволяє.
  2. Оформлення на роботу та успішна кар‘єра в НСТУ людей з оточення Лієва – тестя, няні його дітей та інших знайомців. Звичайно, на роботі (а дехто і у Києві) ці люди навіть не з‘являються. А чого з‘являтися, якщо роботу інженера з дипломом швачки точно не виконаєш. Зарплата ж їм, ясно, йде. Оклад коханого тестя, Сергія Григоровича, наприклад, 14 тисяч грн. Не рахуючи регулярних премій та надбавок.
  3. Діяльність «Благодійного фонду підтримки створення і розвитку суспільного телебачення і радіомовлення України». Прекрасна контора, через яку пройшло ніяк не менше 30 млн. доларів США грантодавців та пожертвувачів. З 2016 р. структура просто перестала звітувати перед засновниками. Чому – можна не пояснювати.
  4. Оборудки з придбанням ТРК потриманої техніки за цінами нової на фірмі «Vision House». Профіти вимірюються мільйонами.
  5. Відмова від продовження аудиту Ernst&Young навесні 2018р. Після встановлення керованого Лієвим організаційного хаосу на НСТУ адміністрація просто припинила видавати аудиторам документацію. Півмільйони доларів, заплачені за аудит всесвітньо відомою конторою, просто злили в унітаз. І нікому за це нічого не було!
  6. Оренда приміщень у центральному офісі НСТУ, славнозвісному «Карандаші», інших приміщеннях колишньої НТКУ в Києві та регіонах під бізнес-проекти, не пов‘язані з телебаченням.

Можна ще згадати відсутність Суспільного серед мовників на Чонгарській вишці, яку будували для поширення телесигналу на Крим. А ще відмову від сплати боргу концерну РРТ, через що було відключене аналогове мовлення Суспільного. А ще… І ще… І ще… Для цього Аласанія і привів Лієва.

Коротше. Аласанія точно повинен бути звільнений. Він занадто дорого обходиться народу України. У нас, вибачте, криза.