НПН / Новини / «Карта поляка», як засіб збагачення (Фото)

«Карта поляка», як засіб збагачення (Фото)

У далекому 2007 році з метою вирішення власних демографічних проблем та підтримки польського етносу в країнах СНД, урядом  Польщі розпочато реалізацію програми «Карта поляка». Згаданий документ засвідчує факт приналежності до польської національності. Натомість у Польщі надає ряд переваг соціально-економічного характеру, насамперед, можливість отримання після 1 року постійного проживання в Польщі громадянство цієї країни, що є ще однією формою прихованого поширення практики подвійного громадянства серед наших співвітчизників.

Таке поєднання не могло не сприяти масовому напливу бажаючих отримати згаданий документ. А оскільки попит породжує пропозицію. В Україні з’явилось маса бажаючих заробити на сприянні в його отриманні.

Найбільш вигідне запровадження програми «Карти поляка» стало для вітчизняних полонійних національно-культурних товариств, лідери яких отримали право сприяти (шляхом надання рекомендацій) кандидатам у здобутті «Карти».

На цьому фоні, найбільш активно проявила себе лідерка Житомирського обласного осередку «Спілки поляків України» В.Лясковська-Щур. Ні для кого не секрет в Житомирі, що свою допомогу у цьому напрямку, вона оцінює не менше ніжу 700 євро. При цьому, їй все-одно чи є у кандидата підстави, чи немає. А знання мови, вона готова за окрему плату, підтягнути на своїх курсах. Немаловажним у цьому процесі було поширення нею чуток (а може і не чуток) про свої близькі відносини з співробітниками Генерального консульства Польщі у м.Вінниця, які всупереч положенням польського закону про «Карту поляка» часто напряму брали від неї (минаючи центральний провід «Спілки поляків України») рекомендації для кандидатів на отримання згаданого документу.

Така безпринципова позиціяВ.Лясковської-Щур сприяла масовому напливу до неї здобувачів Карти. Серед таких, нерідко бували представники місцевих органів влади та навіть правоохоронних структур. Такий контингент вона полюбляла найбільше, адже в подальшому не соромилась їх використовувати для задоволення власних меркантильних інтересів.Для цього вона веде спеціальний список (в порушення Закону України «Про захист персональних даних»), в який методично вносила всі дані на осіб, яким вона допомагала в отриманні «Карти поляка». В подальшому, цей список був отриманий (додається), від близького оточення В.Лясковської-Щур, які невдоволені використанням потенціалу організації для особистого збагачення її лідерки.